Antena 3 CNN Actualitate Social Alertă alimentară. Inspectorii sanitari au suspendat linia de producție file somon afumat în mai multe unități, din cauza bacteriei Listeria

Alertă alimentară. Inspectorii sanitari au suspendat linia de producție file somon afumat în mai multe unități, din cauza bacteriei Listeria

Alertă alimentară. Inspectorii sanitari au suspendat linia de producție file somon afumat în mai multe unități, din cauza bacteriei Listeria
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
16 Feb 2019   •   16:42

Inspectorii sanitari veterinari au decis suspendarea liniei de producţie file de somon afumat în cazul a două unităţi de procesare a peştelui unde a fost depistată prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes iar până în prezent au fost distruse 99,77 kilograme de produse din loturile unde a fost descoperită bacteria, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES. 

Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit "file somon afumat", provenite de la două unităţi de procesare a peştelui. 

În acest context, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unităţile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activităţii liniei de producţie 'file somon afumat' şi reţinerea oficială a unei cantităţi de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 42.000 de lei. 

"De la începutul acestei săptămâni, când a fost declanşată acţiunea de control, şi până la această dată, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse. Acţiunile de retragere şi de rechemare ale produsului 'file somon afumat', provenit de la cele două unităţi de prelucrare a peştelui, sunt în derulare şi se desfăşoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. Controalele ANSVSA cu această tematică, continuă", precizează instituţia în comunicatul citat. 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat. 

În cadrul acestor verificări, s-au prelevat atât probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât şi probe de sanitaţie din zonele de producţie şi ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate. 

"S-a acţionat şi pentru retragere de pe piaţă a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuţie puse la dispoziţie de către reprezentanţii unităţilor respective", arată sursa citată. 

Listerioza este o infecţie provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit. 

Retailerii Auchan şi Carrefour au retras de la comercializare, în ultimele trei luni, file de somon afumat anunţând că produsul ar putea fi contaminat cu Listeria monocitogenes. 

În cazul Auchan, este vorba despre produsul file de somon afumat, marcă proprie, "Pouce File de somon afumat 100 g", retras de la comercializare la începutul lunii februarie, şi "Auchan File de Somon de Alaska afumat 60 g", retras de pe piaţă în decembrie 2018. 

Carrefour a anunţat, pe 23 ianuarie, că societatea NEGRO 2000 SRL retrage de la comercializare produsul "File de somon afumat 140 g", ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: inspectori bacterie suspendare
Parteneri
Ministrul Educației are COVID-19
x close