Antena 3 Actualitate Social ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Amenzi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri

ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Amenzi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri

de Alexandra Dima    |    29 Sep 2021   •   15:20
ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Amenzi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri
Sursa foto: pixabay

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieței, iar amenzile vor fi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri, a anunțat Dumitru Chiriță, președintele ANRE, audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind prețurile energiei.

"Este destul de dificil să faci investigații în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date și informații din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din șase în șase luni trebuie să semnez o declarație că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziționat-o", a explicat președintele ANRE.

Totodată, acesta a subliniat că datele au caracter confidențial și le va pune la dispoziție doar comisiei de anchetă. 

"Avem 26 de operatori economici în investigație pentru manipularea pieței. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeași cantitate la prețuri crescute. Și, prin această formulă de manipulare a pieței, prețul crește", a arătat Chiriță, potrivit Agerpres.

Până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 și 10% din cifra de afaceri, a mai precizat Chiriță.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close