Antena 3 CNN Actualitate Social ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Amenzi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri

ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Amenzi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieței, iar amenzile vor fi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri, a anunțat Dumitru Chiriță, președintele ANRE, audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind prețurile energiei.

ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Amenzi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri
Sursa foto: pixabay
de Alexandra Dima    |    29 Sep 2021   •   15:20

"Este destul de dificil să faci investigații în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date și informații din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din șase în șase luni trebuie să semnez o declarație că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziționat-o", a explicat președintele ANRE.

Totodată, acesta a subliniat că datele au caracter confidențial și le va pune la dispoziție doar comisiei de anchetă. 

"Avem 26 de operatori economici în investigație pentru manipularea pieței. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeași cantitate la prețuri crescute. Și, prin această formulă de manipulare a pieței, prețul crește", a arătat Chiriță, potrivit Agerpres.

Până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 și 10% din cifra de afaceri, a mai precizat Chiriță.

×
Subiecte în articol: ANRE preț energie
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close