Antena 3 CNN Actualitate Social Au trecut cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Au trecut cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Au trecut cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti
Sursa foto: Foto: radioresita.ro
16 Aug 2015   •   08:38

Azi se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti. În urma incendiului din spital şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au suferit arsuri grave. 

 
Trei dintre ei au nevoie de multe alte operaţii pentru a putea duce o viaţă mai aproape de normal. 
 
În acest caz magistraţii au decis ca cinci persoane să fie trimise în judecată, iar condamnaţii să plătească aproape 4 milioane de euro  celor 10 familii care au avut de suferit.
 
16 August, 2010, puţin după ora 18.00. Un scurtcircuit face ca secţia de terapie intensivă a Maternităţii Giuleşti să devină salonul groazei. Flăcările s-au întins cu repeziciune iar fumul dens a împânzit întreg nivelul clădirii.
 
Salvatorii au trebuit să lupte mai întâi cu panica şi îmbulzeala create în urma evacuării.
 
Părinţii au privit neputincioşi de afară. Şase dintre copii au murit după doar câteva ore de viaţă. 
 
Ancheta avea să dezvăluie că asistenta de tură părăsise salonul, iar copiii rămăseseră nesupravegheaţi.
 
În ianuarie 2011, cinci persoane au fost trimise în judecată. Asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea a fost arestată pentru omor din culpă. A fost eliberată după două luni de detenţie. Tot atunci şi-a reluat şi locul de muncă.
 
Alături de ea au fost judecaţi  fostul manager al unităţii sanitare, şeful serviciului tehnic, şeful secţiei neonatologie şi un electricianul acuzaţi de neglijenţă. S-au stabilit mai bine de 25 de termene. Zeci de amanari şi zeci de termene la care s-au tot cerut probe. Într-un final, a venit şi verdictul: asistenta Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. În plus, magistraţii au decis ca maternitatea să plătească despăgubiri în valoare de 80.000 de lei pentru fiecare copil decedat.
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close