Antena 3 Actualitate Social Avertismentul unui medic român, când vine vorba de alimentație! „Nu vă jucați cu așa ceva! Poate fi letală!”

Avertismentul unui medic român, când vine vorba de alimentație! „Nu vă jucați cu așa ceva! Poate fi letală!”

06 Iul 2018   •   10:03
Avertismentul unui medic român, când vine vorba de alimentație! „Nu vă jucați cu așa ceva! Poate fi letală!”
Sursa foto: Foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează despre pericolul intoxicației cu ciuperci. Medicul spune că o astfel de intoxicație poate fi letală.

„Au primele cazuri după ploaie. O familie din Deleni a ajuns la urgențe după consumul ciupercilor culese din pădure. Alți doi copii au necesitat tratament de urgență. Trei pacienți au prezentat forme severe mergând până la insuficiență renală acută. Un bărbat de 67 de ani din Heleșteni nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!

Ce trebuie să știți:

1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive), dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. „Cunoscătorii" nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile.Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă.
5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individual.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă.
10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Rețineți. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:

1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători". Nu merită riscul decontării în vieți omenești.
2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.
3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
4. Păstrate în frigider.
5. Întotdeauna preparate.

În cazul intoxicației:

1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, a scris Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook

×

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close