Antena 3 CNN Actualitate Social Avocatul Poporului explică decizia CCR privind masca de protecţie: "Va produce efecte pe viitor"

Avocatul Poporului explică decizia CCR privind masca de protecţie: "Va produce efecte pe viitor"

Avocatul Poporului, Renate Weber, a comentat decizia CCR potrivit căreia obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

Avocatul Poporului explică decizia CCR privind masca de protecţie: "Va produce efecte pe viitor"
de Claudia Popovici    |    15 Feb 2022   •   17:19

Întrebată cine a greșit aici şi ce consecințe pot rezulta din această decizie Avocatul Poporului Renate Weber a spus:

„În primul rând cred că e bine să precizăm că decizia de astăzi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul consiliului legislativ.

În al doilea rând, trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituțională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măștilor în stații deschise, spaţii comerciale, spaţii de muncă.

Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi.

Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări", a explicat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Antena 3. 

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul liber a fost neconstituțională

În ședința de marți Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Practic este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Sesizarea a fost făcută de un student, care a contestat amenda. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului Renate Weber CCR mască
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close