Antena 3 Actualitate Social Bilanţ DNA cu dosarele propriilor procurori. Rată uriașă de achitări în instanță

Bilanţ DNA cu dosarele propriilor procurori. Rată uriașă de achitări în instanță

22 Feb 2019   •   14:39
Bilanţ DNA cu dosarele propriilor procurori. Rată uriașă de achitări în instanță
Sursa foto: foto: Agerpres

Update:  Procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a declarat vineri că numărul sesizărilor pe care instituţia le-a primit a scăzut cu aproximativ cu 50% în anul 2018 faţă de 2015. 

Totodată, a fost o rată uriaşă de achitări în instanţă, anul trecut. 36,3 % dintre dosarele DNA s-au soldat cu achitare.

"Comparativ cu anul 2015, procentual, numărul sesizărilor scade cu aproximativ cu 50%. Practic, în anul 2018 am primit de la cetăţeni, persoane juridice un număr de 1.513 sesizări, lucru care se va reflecta ulterior în ceilalţi indicatori ai activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi anume - cauze de soluţionat, cauze soluţionate efectiv cu soluţii pe fond", a precizat Călin Nistor cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2018. 

El a adăugat că, în a doua parte a anului trecut, s-a pus accent pe verificarea cu mai multă rigurozitate de către şefii ierarhici a soluţiilor dispuse de procurorii din cadrul instituţiei. 

"Chiar dacă din punct de vedere cantitativ activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înregistrat un trend descrescător faţă de anul precedent, (...) un accent deosebit a fost, cel puţin a doua jumătate a anului trecut, pe un standard calitativ ridicat, şi anume pe verificarea cu mai multă rigurozitate de şefii ierarhici a legalităţii şi temeiniciei soluţiilor dispuse de procuror, astfel încât să se evite soluţii de achitare din partea instanţelor de judecată", a menţionat Nistor. 

Acesta a mai spus că, în contextul acestei dinamici scăzute a sesizărilor primite, numărul dosarelor aflate spre soluţionare pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înregistrat o scădere cu 19% faţă de anul 2017. 

"Aveam spre soluţionare 9.191 de dosare, comparativ cu 11.234 din anul anterior", a arătat Nistor. 

Știrea inițială: A venit momentul bilanțului pentru Direcția Națională Anticorupție. În absența Laurei Codruța Kovesi, nu va mai fi o gală cu un covor roșu și invitați speciali care sosesc în limuzine, ci o simplă prezentare a activității procurorilor. 

Anul acesta, vedete sunt chiar procurorii DNA, acuzați de abuzuri fără limite. În 2018, vedetele principale au fost anchetatorii de la unitatea de elită Lucian Onea şi Mircea Negulescu, dar au venit tare din urmă şi colegii lor de la Oradea. 

×
Subiecte în articol: procurori dosare bilant

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close