Antena 3 CNN Actualitate Social FACIAS: Bilanț la un an de PNRR. Realizări destule, eșecuri importante

FACIAS: Bilanț la un an de PNRR. Realizări destule, eșecuri importante

La un an de la aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) arată, în cadrul proiectului său de monitorizare a PNRR, că multe dintre ținte și jaloane au fost îndeplinite, dar există și probleme deloc mic.

FACIAS: Bilanț la un an de PNRR. Realizări destule, eșecuri importante
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    11 Noi 2022   •   20:34

„România a finalizat mare parte din proiectele administrative (21 de ținte și jaloane aferente trimestrului IV al anului 2021) aferente PNRR, care au și condus la autorizarea primei cereri de plată de către Comisia Europeană în valoare de 2,6 miliarde de Euro , în această perioadă se confruntă cu situații greu de gestionat care întârzie transmiterea celei de a doua cereri de plată.

Echipele responsabile din cadrul Guvernului României se pare că încă nu au găsit soluțiile pentru definitivarea legii privind decarbonizarea, legii avertizorului de integritate sau modalitatea de îndeplinire a reformei pensiilor”, spune FACIAS.

A doua cerere de plată ar trebui finalizată până pe 15 noiembrie, însă probabil termenul va fi depășit.

„Așa cum s-a evidențiat și în cadrul Dezbaterii „Monitorizare PNRR: Posibilitatea renegocierii planului pe jaloanele neîndeplinite”, organizată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, România trebuie să-și îndrepte toate eforturile către proiecte fezabile, urmând exemplul altor țări, iar acolo unde există imposibilitatea realizării și condițiile obiective care conduc la aceste situații, este necesară modificarea și optimizarea de urgență a programului.

Conform informațiilor transmise de reprezentanții ministerului investițiilor și proiectelor europene pentru anul 2022 sunt 130 de ținte și jaloane de îndeplinit, din care 51 sunt aproape îndeplinite și urmează să fie transmise în cadrul cererii de plată numărul 2, la care se lucrează intens.

Mai rămâne însă o diferență de 79 de proiecte aferente acestui an pe care sperăm ca toți cei implicați să le finalizeze cu succes, imediat ce vor reuși soluționarea impedimentelor în transmiterea noii cereri de plată”, mai spune FACIAS.


 


 


 

×
Subiecte în articol: FACIAS PNNR
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close