Antena 3 CNN Actualitate Social Blackout 2021: În câte ore poate relua România alimentarea cu energie electrică în cazul unei pene masive de curent

Blackout 2021: În câte ore poate relua România alimentarea cu energie electrică în cazul unei pene masive de curent

Un nou cuvânt dă fiori românilor în ultima vreme - Blackout, uriaşa pană de curent care ar putea avea loc în această iarnă. Directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) a anunţat miercuri în cât timp ţara poate fi rebranşată la reţeaua electrică în cazul unei calamităţi.

Blackout 2021: În câte ore poate relua România alimentarea cu energie electrică în cazul unei pene masive de curent
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    17 Noi 2021   •   15:17

Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) din cadrul Transelectrica poate relua alimentarea cu energie electrică în maximum 6 ore de la producerea unui black-out, conform regulamentelor europene în domeniul energiei, a declarat miercuri Virgil Ivan, directorul DEN.

Oficialul a explicat că România funcţionează interconectat, la nivel european, într-o infrastructură energetică din care fac parte 34 de ţări şi 41 de operatori de transport şi sistem.

"La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 - 3.000 de MW care ar putea fi importaţi de una sau alta dintre ţări nu reprezintă foarte mult", a explicat Ivan, în cadrul conferinţei Focus Energetic, potrivit Agerpres.

"Trebuie să ştim de asemenea că, la nivel european, în cadrul acestui sistem principalul aspect pe care îl urmărim este cel al solidarităţii. Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalţi, este o obligaţie", a continuat reprezentantul DEN.

Pentru funcţionarea operatorilor de transport şi sistem, în 2015, au început să fie emise regulamente europene. S-a trecut de la manuale de operare la reglementări europene cu caracter de lege pe care le pun în practică toate ţările europene.

"Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situaţii este foarte serios tratată. În caz de black-out, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum de 6 ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populaţia Europei timp de zile. Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilităţi de repornire în 6 ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor", a subliniat Virgil Ivan.

Oficialul a mai explicat că un blackout înseamnă că cel puţin jumătate din consumatorii sistemului energetic rămân nealimentaţi.

Ce este Blackout şi ce trebuie să faci imediat. Europa ar putea rămâne fără curent electric 

 

×
Subiecte în articol: blackout

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close