Antena 3 CNN Actualitate Social Bucureştenii nu scapă nici anul acesta de coşmarul căpuşelor. Muşcătura poate duce la boli grave

Bucureştenii nu scapă nici anul acesta de coşmarul căpuşelor. Muşcătura poate duce la boli grave

Foarte mulţi bucureşteni ajung la medic muşcaţi de căpuşe. Şi în cabinetele veterinare ajung mulţi câini plini de căpuşe. Specialiştii atrag atenţia că muşcătura poate duce la boli grave.

Bucureştenii nu scapă nici anul acesta de coşmarul căpuşelor. Muşcătura poate duce la boli grave
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Ştefan    |    14 Apr 2022   •   15:00

Ieşirile cu copiii în parc s-au transformat într-un potenţial pericol, din cauza căpuşelor, spun părinţii.

O banală plimbare prin spaţiile verzi îi poate duce pe cei mici direct la spital, din cauza căpuşelor.

Medicii recomandă mai multă atenţie.

La Institutul Matei Balş din Bucureşti ajung zilnic pacienţi muşcaţi de căpuşe

"De cele mai multe ori căpuşele nu dau borelioză, dar totuşi trebuie să fim atenţi, pentru că sunt situaţii în care putem avea infecţia borelioza. Dintre cei care fac infecţia ,5% pot ajunge şi la complicaţii importante dacă nu se face profilaxia", a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş.

Pentru a preveni complicaţiile, medicii recomandă să ajungem la spital în cel mult 24 de ore de la muşcătură

"Dacă se depăşeşte cu mult se observă faptul că insecta începe să se umfle,  adică suge sângele respectiv şi devine mult mai mare faţă de cum era iniţial. Părinţii să fie atenţi la copii, aceste căpuşe se pot prinde chiar şi de zona păroasă" explică Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu.

Agloemeraţia s-a instalat şi în cabinetele veterinare

"Clima s-a schimbat, nu mai aveam gerurile acelea puternice şi atunci găsim căpuşe pe căţei şi in idecembrie, ianuarie, februarie. Cea mai întâlnită şi cea mai gravă este babesioza dar există şi boala Lyme, borelioza, însă este diagnosticată mai rar, dar babesioza vine cu anemie, febră, letargie, forme digestive", spune Aurelian Ştefan, medic veterinar.

Astfel de simptome a avut şi căţeluşa Evelin, care are doar 2 luni şi jumătat. A ajuns în urmă cu o săptămână la spital, plină de căpuşe. A primit tratament de urgenţă, iar acum este bine, însă medicii au desi să o mai păstreze aici pentru supraveghere medicală. 

Specialiştii recomandă proprietarilor de câini şi pisici să meargă lunar să-şi deparaziteze animalele

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close