Antena 3 CNN Actualitate Social Cum au fost surprinse două cadre medicale în timpul unei operații la Fundeni. Medic: ”Horror! Inadmisibil. Asta e esența medicinei românești”

Cum au fost surprinse două cadre medicale în timpul unei operații la Fundeni. Medic: ”Horror! Inadmisibil. Asta e esența medicinei românești”

Două cadre medicale fără mănuși de protecție, dintre care unul bea cafea, iar altul butonează telefonul, au fost surprinse în sala de operații de la Institutul Fundeni, chiar în timpul unui transplant, acolo unde este nevoie de mediu steril.

Cum au fost surprinse două cadre medicale în timpul unei operații la Fundeni. Medic: ”Horror! Inadmisibil. Asta e esența medicinei românești”
Sursa foto: Facebook/Digi24
de Milena Niță    |    06 Aug 2022   •   19:48

Totul s-a întâmplat în timpul unui transplant hepatic, unde o femeie de 54 de ani a fost salvată de nepotul ei de 24 de ani, care i-a donat o parte din ficat. 

Transplantul hepatic a avut loc la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, așa cum se poate observa pe captura foto. 

Se cunoaște faptul că o operaţie are loc în mediu steril, iar cadrele medicale care intră în sală trebuie să lase la uşă obiectele nesterilizate şi să poarte mască de protecție, mănuși chirurgicale și să aibă capul acoperit. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dr. Marius Uscatu: ”Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă fără mască, cu paharul de cafea. Horror. Inadmisibil”

Nu este cazul celor două cadre medi ale care au fost surpinse în imagini chiar în timpul unui transplant, iar riscul de a contamina mediul steril din sală este astfel unul crescut.

Gafa a fost sesizată de renumitul medic chirurg Marius Uscatu, care a reacționat vehement pe Facebook.

”Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil”, a scris chirurgul Marius Uscatu pe rețeaua de socializare.

La comentariile prietenilor virtuali, medicul explică faptul că spălarea mâinilor înainte de a intra în operaţie este un gest ”spontan, precum respiraţia”.

”Infecţiile nosocomiale, la care România deţine recordul absolut, se datorează în primul rând măsurilor elementare de igienă (spălarea mâinilor, masca etc). 

Dr. Uscatu: ”Am operat mulţi ani în Franţa,. Nici măcar o dată nu am văzut aşa ceva”

Eu am operat mulţi ani în Franţa, în multe clinici publice sau private. Nici măcar o dată nu am văzut aşa ceva. Gestul spălării mâinilor şi al portului măştii este spontan, precum respiraţia, şi nu o servitute”, a continuat Marius Uscatu.

”Indiferent cine ar fi, persoana trebuie imediat concediată. Este total inadmisibil și chiar criminal”, mai spune medicul răspunzând unui comentariu.

”(...) este inadmisibil să stai fără mască într-o sală de operații unde se practică transplant hepatic!”, încheie chirurgul Marius Uscatu.

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a a anunțat că va demara o investigaţie în acest caz.

Clipul video cu cele două cadre medicale fără mănuși, dintre care unul bea cafea, iar celălalt butonează telefonul, se pot vedea aici.

Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil

Publicată de Marius Uscatu pe Vineri, 5 august 2022

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close