Antena 3 CNN Actualitate Social Ce poți face pentru a călători în siguranță cu avionul, în vremea pandemiei. Sfaturile specialiștilor

Ce poți face pentru a călători în siguranță cu avionul, în vremea pandemiei. Sfaturile specialiștilor

Chiar dacă vorbim de avion, autobuz sau tren, două specialiste de la Universitatea din Arizona spun ce implică călătoria pe vremea pandemiei și ceea ce ar trebui luat în considerare pentru a diminua riscurile.

Ce poți face pentru a călători în siguranță cu avionul, în vremea pandemiei. Sfaturile specialiștilor
Sursa foto: Pixabay.com
02 Iun 2020   •   20:47

Teama de zbor în pandemie

Potrivit CNN, cea mai mare fric privind zborul sau chiar călătoria cu autobuzul sau trenul este apropierea la mai puțin de 2 metri față de o persoană infectată, mai ales având în vedere că și persoanele asimptomatice pot transmite boala. Riscul de infectare corespunde direct cu doza de expunere, care este determinată de durata de timp în care are loc expunerea și cantitatea de stropi purtători de virus din aer.

Apoi, există contactul cu suprafețele contaminate. Când o persoană infectată contaminează o cotieră împărțită, clanță de baie din aeroport, masa rabatabilă din fața scaunului sau alt obiect, virusul poate supraviețui timp de mai multe ore, deși se degradează în timp. Dacă atingi acea suprafață și apoi gura sau nasul, te expui la riscul de infectare.

Ce trebuie să faci dacă vrei să călătorești

Dacă alegi să călătorești, verifică politicile liniilor aeriene privind rezervarea locurilor și îmbarcarea. Unele reduc capacitatea și spațiul dintre pasageri prin faptul că nu folosesc locurile din mijloc și au rânduri goale. Alte companii fac îmbarcarea din spatele avionului. Altele care au fost criticate pentru umplerea avioanelor la capacitate maximă au anunțat planuri prin care permit clienților să anuleze zborurile dacă acesta depășește 70% din capacitatea de locuri.

Recomandările oficiale ale statelor se schimbă în mod constant, așa că verifică cele mai recente ghiduri de la agențiile guvernamentale, companiile aeriene și aeroporturile pe care le folosești, pentru a primi sfaturi adiționale și pentru a fi la curent cu politicile sau restricțiile actuale.

Cum să fii în siguranță de la transfer până la rezervare

Vei atinge foarte multe suprafețe până la îmbarcare. Iată cum să micșorezi riscul:

- Ia cu tine șervețele umede pentru mâini să dezinfectezi suprafețele precum centura de siguranță și obiectele personale, precum pașaportul. Dacă nu poți găsi șervețele, poartă cu tine o mică lavetă cu soluție de înălbitor, pe care să o ții într-o pungă resigilabilă. Asta va ridica mai puține suspiciuni ale agenților de securitate decât în cazul unei sticle cu pulverizator, iar șansele ca virușii să crească pe o cârpă cu soluție de înălbitor sunt mai mici. Însă ține minte: mai mult înălbitor nu este un lucru bun și poate fi nesigur. Nu ai nevoie decât de o lingură adăugată la patru căni de apă, pentru a fi eficient.

- Ia cu tine pungi de plastic resigilabile pentru obiectele personale pe care alții ar putea pune mâna, precum documentele de identitate. Poți să iei mai multe pungi astfel încât să pui lucrurile într-o pungă nouă după ce reușești să le dezinfectezi.

- Spală-te pe mâini sau folosește cât de des poți soluție dezinfectantă pentru mâini. În vreme ce combinația de apă și săpun este mai eficientă, soluția de dezinfectat mâinie te ajută după ce te speli, pentru a acoperi orice parte pe care ai fi putut s-o ratezi.

- Odată ce ai ajuns la locul de la geam, stai pe loc.

- Poartă o mască. Dacă ai deja o mască N95, o poți folosi, dar și alte tipuri sunt folositoare. 
 

×
Subiecte în articol: avion calatorie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close