Antena 3 CNN Actualitate Social 6 din 10 români se tem că ţara ar putea fi invadată. Care sunt îngrijorările românilor potrivit celui mai nou sondaj

6 din 10 români se tem că ţara ar putea fi invadată. Care sunt îngrijorările românilor potrivit celui mai nou sondaj

8 din 10 români urmaresc evenimentele din Ucraina, iar 60% dintre ei se tem că ţara noastra ar putea fi invadată, arată datele celui mai recent studiu. Teama le este însă redusă atunci cand vine vorba de NATO. Iată ce alte îngrijorări au românii, dar şi cum văd aceştia războiul.

6 din 10 români se tem că ţara ar putea fi invadată. Care sunt îngrijorările românilor potrivit celui mai nou sondaj
Sursa foto: Hepta
de Silviana Baicu    |    04 Apr 2022   •   15:12

Războiul din Ucraina a devenit una dintre principalele teme de interes pentru români și a modificat total ierarhia îngrijorărilor lor. Dacă anul trecut, principalele îngrijorări erau legate de bunăstare sau de starea de sănătate, odată cu izbucnirea războiului de la graniţele ţări îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii.  

Aşadar, 19% dintre cei chestionaţi au spus că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt faţă de conflictul armat din Ucraina, 17% simt compasiune sau empatie, 11% tristeţe, iar pentru 9% îngrijorarea este principalul sentiment.  

În acelaşi timp, 8 din 10 români urmăresc tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziunea, fie că vorbim de programe urmărite la televizor, fie că sunt programe transmise online de către posturile tv. Pentru 27%, rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect, iar discuţiile din familie sau cele cu prietenii sunt principala sursă pentru 17% dintre cei intervievaţi.  

Totodată, aproape în unanimitate, oamenii sunt de părere că ţara noastră ar trebui să sprijine refugiaţii ucraineni fie prin trimiterea de armament, fie chiar prin intervenţia militară în sprijinul Ucrainei. Ba mai mult, românii sunt încrezători atunci când vine vorba de apărare. Mai exact 77% cred că NATO este capabilă să facă faţă unui atac al Rusiei împotriva unor ţări membre ale alianţei din regiune.

Însă ce ar face românii dacă ar izbucni un conflict armat în ţară? 14% au declarat că ar încerca să părăsească ţara, în timp ce 27% ar rămâne să lupte. Important de menţionat este faptul că, potrivit datelor, 60% dintre cei chestionaţi se tem că ţara noastră este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei asupra Ucriainei.  

Sondajul IRES efectuat în perioada 11-17 martie, pe un eşantion de 1.051 de persoane, marja de eroare fiind de plus minus 3%.

×
Subiecte în articol: frici România sondaj IRES
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close