Antena 3 CNN Actualitate Social Ce pot face românii în starea de alertă: Sunt permise slujbele în aer liber și s-ar putea deschide terasele și centrele comerciale mici

Ce pot face românii în starea de alertă: Sunt permise slujbele în aer liber și s-ar putea deschide terasele și centrele comerciale mici

Starea de alertă a trecut de Parlament. Măsurile de protecție impuse de combaterea noului coronavirus se vor relaxa și în țara noastră.  Un nou set de reguli vor fi obligatorii după data de 15 mai.

Ce pot face românii în starea de alertă: Sunt permise slujbele în aer liber și s-ar putea deschide terasele și centrele comerciale mici
Sursa foto: Hepta
14 Mai 2020   •   08:41

“Starea de alertă” poate fi instituită în cazul iminentei apariţiei sau a declanşării unei situaţii de urgenţă. Fără doar şi poate, că “situaţia de urgenţă” pandemia întră în sfera de aplicare a stării de alertă cu un singur corectiv, respectiv acela că starea actuală este “în plină desfăşurare spre regres”.

Astfel românii, trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri:

-S-ar putea deschide terasele și centrele comerciale mici de sub 15.000 metri pătrați. 

-Se pot deschide magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, magazinele de optică medicală.

-Se pot introduce restricții de circulație: restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.

-Se interzic slujbele din interiorul bisericii, fiind permise doar slujbele în aer liber.

-Se poate merge în parcuri. În Capitală, parcurile deja s-au redeschis de câteva zile.

-Se poate ieși în localitate fără declarația pe proprie răspundere.

-Masca de protecție devine obligatorie.

-Se pot deschide magazine din mall-uri care au acces direct din exterior.


Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile.

Se poate stabili atât la nivel naţional, regional sau local. Dacă starea de alertă vizează mai cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, trebuie încuviinţată de Parlament, în cel mult cinci zile.

×
Subiecte în articol: romani stare de alerta
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close