Antena 3 CNN Actualitate Social De azi se depun cereri pentru ajutoare de încălzire. Ce sume se dau și cine le poate primi

De azi se depun cereri pentru ajutoare de încălzire. Ce sume se dau și cine le poate primi

Oamenii care au nevoie de ajutoare pentru încălzire în perioada sezonului rece pot depune cereri în acest sens începând de luni, 3 octombrie.

De azi se depun cereri pentru ajutoare de încălzire. Ce sume se dau și cine le poate primi
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2022   •   15:24

Ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Pentru a putea beneficia de ajutoare, cei care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure).

Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu energie termică

De valorile maxime ale ajutorului beneficiază acei solicitanţi care au venituri de sub 200 lei, iar, în celelalte cazuri, ajutorul scade cu 10 puncte procentuale în funcţie de venituri: de exemplu, familiile care se încălzesc cu gaze naturale şi au un venit între 200,1 şi 320 lei/membru vor beneficia de 225 lei, iar cele cu un venit între 320,1 şi 440 lei de 200 lei.

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu gaz

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu lemne

Ultima categorie de beneficiari, dintre cele 10 stabilite în funcţie de venituri, este 1.280,1 – 1386 lei, iar ajutorul maxim ajunge la 25 lei.

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică

 

Analog, se pot calcula celelalte valori ale ajutoarelor ţinându-se cont de plafonul menţionat în cazul fiecărui tip de sprijin financiar.

În ceea ce priveşte suplimentul lunar de energie, acesta este cuprins între 10 şi 70 lei, în funcţie de sursa de încălzire. În cazul energiei termice, o persoană care are venituri de sub 200 lei, cuantumul integral al facturii reprezintă valoarea compensată.

În situaţia beneficiarului care are venitul cuprins în ultima treaptă de sprijin, compensarea procentuală va fi de 10% din cuantumul facturii.

Ce tip de venituri nu se iau în calcul

„Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată (ex: energie termică, gaz metan, energie electrică, combustibili solizi sau gazoşi), iar suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie”, se arată într-o informare a Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), instituţie prin intermediul căreia Primăria oferă ajutoarele de încălzire.

Solicitanţii trebuie să depună la DAS documente precum: acte doveditoare privind identitatea, veniturile, starea imobilului (proprietate, închiriere, folosinţă) şi facturi privind utilităţile avute. Important de ştiut este că, în stabilirea venitului total al familiei nu se iau în considerare sume provenite din: alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, prestaţii sociale şi buget personal complementar (prevăzute de Legea 448/2006), burse şcolare şi alte drepturi pentru copii, elevi şi tineri (inclusiv stimulentul educaţional, programul „Bani de liceu” etc.), venituri obţinute de zilieri, ajutoare de stat acordate în situaţii excepţionale (despăgubiri, sprijin financiar etc.) şi ajutoare sociale pentru participarea la programe de formare profesionale.

„În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere a unor bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei nu se acordă. Dacă însă bunul existent este dat în folosinţă unei alte persoane, în cerere se vor trece veniturile obţinute ca urmare a valorificării acestor bunuri şi se va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire şi stimulentele pentru energie”, a mai arătat DAS.

În cazul persoanelor care nu au venituri, acestea trebuie să depună o adeverinţă de venituri eliberată de către Administraţia Finanţelor Publice Locale. Potrivit DAS, solicitările primite până la data de 20 noiembrie 2022 vor fi aprobate începând cu luna noiembrie 2022. După această dată, aprobarea ajutorului se va face cu luna decembrie 2022.

×
Subiecte în articol: ajutor încălzire 2022
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close