Antena 3 CNN Actualitate Social Orașul în care chiria costă cât trei salarii minime: "Va trebui să mă mut înapoi cu mama"

Orașul în care chiria costă cât trei salarii minime: "Va trebui să mă mut înapoi cu mama"

Te gândești să te muți în chirie, dar nu știi dacă îți vei permite? Iată care este orașul în care prețul unei chirii depășește trei salarii minime.

Orașul în care chiria costă cât trei salarii minime: "Va trebui să mă mut înapoi cu mama"
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    29 Mai 2023   •   11:40

Chiria medie în Lisabona este acum puțin peste 2.000 de euro, în timp ce salariul minim este de aproximativ 760 de euro. Acest lucru se datorează faptului că Portugalia se confruntă în prezent cu o criză imobiliară gravă, declanșată de creșterea investițiilor străine în proprietăți și de lipsa de locuințe noi la prețuri accesibile.

Astfel s-a ajuns la situații în care partenerii divorțați încă locuiesc împreună sau tinerii care nu părăsesc casa părinților pentru că nu și-ar permite plata unei chirii. 

Este și cazul lui Joelsy Pacheco, o asistentă medicală care lucrează în medie 16 ore pe zi, lucrând la o unitate de terapie intensivă la unul dintre principalele spitale din Lisabona, precum și la un ONG spune că la finalul anului, când i se va încheia contractul de închiriere, va fi nevoită să se întoarcă să locuiască la mama ei, adică foarte departe de locurile de muncă, potrivit BBC.

De curând, oamenii din Lisabona au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva acestor scumpiri. Aproximativ 60% dintre proprietățile din cartierul istoric Alfama din Lisabona sunt acum închiriate pe termen scurt.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețele din România. Oamenii au rămas uimiți

În plus, măsurile guvernamentale menite să atragă investițiile străine prin scheme neimpozabile pentru fondurile de investiții, IT-iști și – cel mai important – vizele de aur portugheze.

Ca parte a unui nou program pentru locuințe, guvernul pune capăt vizelor de aur și permiselor de închiriere pe termen scurt, precum și limitării creșterilor de chirie la 2%.
Pentru majoritatea, însă, este prea târziu.

×
Subiecte în articol: plata chiriei
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close