Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri privind gestionarea deşeurilor

27 Apr 2017   •   16:03
Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri privind gestionarea deşeurilor Foto: pixabay.com

Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Eurpene pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile şi ale economiei circulare, potrivit adevarul.ro.

Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013, așa că a fost inițiată procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în septembrie 2015.

Comisia a trimis României un aviz motivat, în mai 2016, solicitându-le autorităţilor să adopte rapid aceste instrumente de bază prevăzute de legislaţia în materie de deşeuri.

Directiva-cadru privind deşeurile, respectiv Directiva 2008,98/CE, are ca scop protejarea mediului şi a sănătăţii umane prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse în contextul generării şi al gestionării deşeurilor, precum şi prin reducerea impactului general şi creşterea eficienţei folosirii resurselor.

Planurile şi programele respective au scopul de a reduce impactului deşeurilor asupra sănătăţii umane şi asupra mediului, dar şi utilizarea mai eficientă a resurselor în Uniunea Europeană.

Statele membre trebuie să îşi reevalueze planurile de gestionare a deşeurilor cel puţin o dată la şase ani şi, dacă este cazul, să le revizuiască.

România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide.

Parteneri
x close