Antena 3 CNN Actualitate Social Un nou concediu pentru români. Proiectul a fost aprobat de Senat

Un nou concediu pentru români. Proiectul a fost aprobat de Senat

Un nou concediu pentru români. Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect care vizează completarea legii 273 din 2004 privind procedura adopţiei, astfel încât persoanele îndreptăţite să poată beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani.

Un nou concediu pentru români. Proiectul a fost aprobat de Senat
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2022   •   20:49

Persoanele care adoptă un copil ar putea beneficia de doi ani de concediu de acomodare. 

"Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede proiectul depus.

Concediu de doi ani pentru cei care adoptă un copil

"La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor", se arată în expunerea de motive.

Concediu de acomodare de doi ani, în cazul adopţiei unui copil

Iniţiatorii arată că acordarea acestui de concediu pe o perioadă de doi ani respectă principiul egalităţii cetăţenilor, implicit al copiilor, în faţa legii.

"Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii, să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei) şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)", au mai transmis iniţiatorii proiectului, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz

Urmare a modificărilor legislative din ultimii ani, numărul de copii adoptabili este de două ori mai mare decât înainte de apariția acestor modificări.

×
Subiecte în articol: concediu acomodare proiect Senat adopţii
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close