Antena 3 CNN Actualitate Social Condiții de intrare și drept de ședere în România pentru ucraineni. Cum se obține statutul de refugiat

Condiții de intrare și drept de ședere în România pentru ucraineni. Cum se obține statutul de refugiat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat astăzi, cine poate primi statut de refugiat în țara noastră, ce drept de ședere au ucrainenii care trec granița în baza pașaportului, și unde se pot caza cei care fug din calea războiului din Ucraina.

Condiții de intrare și drept de ședere în România pentru ucraineni. Cum se obține statutul de refugiat
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / AA/ABACA
de Mia Lungu    |    25 Feb 2022   •   13:46

„Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecție internațională prin care statul român recunoaște calitatea de refugiat în condițiile legii. Și o să vă întrebați ce statut au cei care nu au solicitat azil pentru că ei au ajuns în România pe baza unui pașaport.

Accesul în România se face pe baza unui pașaport biometric, mai exact, cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România conform legii, Ordonanța 194 / 2002 și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile. Așadar, ei pot rămâne legal în România maxim 90 de zile în cursul unei perioade 180 de zile”, a declarat ministrul de Interne.

„Suntem pregătiți din punct de vedere tehnic, logistic și resursă umană pentru organizarea de tabere pentru refugiați, ca prim răspuns la criza umanitară din Ucraina. Și aici vreau să fie foarte clar. Structurile Departamentului pentru Situații de Urgență au în dotare aceste tabere mobile.

La nivelul fiecărui județ am identificat toate locațiile unde este posibil să instalăm aceste tabere mobile. De asemenea, organizarea acestor tabere este una temporară. Subliniez temporară: maxim 72 de ore.

Perioada e completată cu acțiuni deja aflate în derulare de identificarea unor spații care să permită cazarea persoanelor care au nevoie de sprijin pe termen mai lung și aici mă refer la hoteluri, pensiuni, cămine culturale, săli de sport”, a mai afirmat Lucian Bode. 

CNSU: Persoanele care vin din Ucraina în România, exceptate de carantină

Persoanele care sosesc din Ucraina în România sunt exceptate de carantină, au decis, astăzi, reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 9 prin care se modifică și completează Hotărârea CNSU nr. 6 din 31 ianuarie privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor.

Astfel, sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care sosesc în România din Ucraina.

Regula se aplică indiferent dacă acestea sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close