Antena 3 CNN Actualitate Social 8 elevi din Botoșani, bătuți de dirigintă în timpul unei excursii pentru că făceau gălăgie la hotel. Copiii s-au încuiat în camere de frică

8 elevi din Botoșani, bătuți de dirigintă în timpul unei excursii pentru că făceau gălăgie la hotel. Copiii s-au încuiat în camere de frică

Ceea ce ar fi trebuit să fie o excursie de final de an pentru elevii unei clase de-a VIII-a, de la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoșani, s-a transformat într-o bătaie în toată regula. Diriginta clasei i-a bătut pe 8 din cei 24 de copii, pentru că făceau gălăgie pe holul hotelului.

8 elevi din Botoșani, bătuți de dirigintă în timpul unei excursii pentru că făceau gălăgie la hotel. Copiii s-au încuiat în camere de frică
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    Cătălin Onofrei    |    30 Iun 2021   •   23:50

Excursia de coşmar pentru absolvenţii unei clase de-a opta, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu (CNME), a început pe data de 25 iunie.

Părinţii acestora au căzut de acord, împreună cu diriginta, ca în loc de un banchet să facă o excursie la Braşov.

Unul dintre părinţi s-a ocupat de cazare, fiind încheiat un cntract cu un hotel din Braşov, un altul de transport, fiind închiriat un autocar al unei firme de profil, iar totul părea aranjat.

Diriginta, Diana Damian, împreună cu o altă colegă, au mers ca însoţitoare. În ciuda fatului că profesoara a rugat pe grupul de discuţii cu părinţii ca măcar doi dintre aceştia să le mai însoţească, niciun alt părinte nu a mai putut merge în excursie.

Cu toate acestea, cadrul didactic a considerat că va putea face faţă celor 24 de copii scăpaţi de emoţiile examenelor, dar şi cu situaţia şcolară încheiată.

Ajunşi la hotel, copiii s-au dovedit din prima seară a fi mult prea gălăgioşi şi agitaţi pentru a putea fi ţinuţi în frâu de doar doi adulţi. Profesoara a şi primit mai multe reproșuri de la reprezentanţii hotelului şi de la câţiva turişit cazaţi, legat de gălăgia copiilor.

În a doua seară, însă, totul a depăşit imaginaţia oricui. Potrivit părinţilor, totul a pornit de la faptul că minorii făceau gălăgie în hotel după miezul nopţii. Copiii intrau dintr-o cameră în alta, erau gălăgioşi şi alergau pe hol.

Diriginta, acces de furie după ce a fost trezită din somn

Niciunul din reprezentanţii hotelului nu era la acea oră în unitate, iar o parte din turişti ar fi sunat la un administrator, plângându-se iar de nivelul de zgomot. Acesta a sunat-o pe profesoară, care dormea.

Trezită din somn şi ruşinată de reproşurile care i se aduceau, femeia a ieşit pe hol şi pur şi simplu a început să lovească în stânga şi în dreapta.

"Băiatul meu era pe hol, cu alţi câţiva colegi. Nu spune nimeni că erau îngeraşi în pat, dar nu aveau alcool, nu fumau, pur şi simplu se hârjoneau, se alergau, unii intrau în camere, alţii ieşeau. La un moment dat, doamna dirigintă a venit pe la spate şi i-a dat peste cap. Apoi a început să ţipe şi să lovească în care nimerea. Un alt băiat are vânătăi la coaste şi la un braţ. Unei fete i-a dat sângele pe nas. În total opt copii agresaţi", a povestit mama unuia dintre copii.

Spusele acesteia sunt confirmate de toţi părinţii copiilor agresaţi, una dintre fete fiind şocată de agresivitatea dirigintei şi având un moment de panică.

"M-a sunat fata la ora şase dimineaţa, plângând, spunându-mi că doamna a pălmuit-o. Am întrebat-o ce a făcut şi mi-a spus că pe la ora 1 şi ceva noaptea era pe holul hotelului cu mai multe colege. O altă colegă a venit pe scări ţipând că a fost pălmuită de doamna dirigintă. Fata şi cu colega ei au fugit în cameră şi au încuiat uşa, dar mai lipsea o altă colegă, care plecase într-o altă cameră. A auzit bătând în uşă şi, crezând că e acea fată, a deschis uşa. Până să îşi dea seama cine e, a şi primit o palmă de la dirigintă şi a întrebat-o de ce nu dormea. După care a zgâlţâit-o, după care a trecut la cealaltă fată, i-a tras o palmă şi ei de i-a dat sângele pe nas. De teamă, fata a urinat pe ea", a povestit mama fetei.

Copiii s-au încuiat în camere de frică

Majoritatea copiilor s-au încuiat în camere şi nu voiau să deschidă uşile, în timp ce diriginta patrula pe coridorul hotelului, bătând în uşile camerelor.

Părinţii spun că ulterior au fost ameninţaţi că în cazul copiilor care vor dori să rămână la CNME va avea grijă să discute cu viitorii lor profesori pentru a le pune "o pilă".

Aceasta a informat în acea noapte părinţii că exursia se termină mai repede cu o zi, însă ea a decis să rămână în Braşov, unde a venit ulterior şi soţul ei. 

"Copilul m-a sunat la ora 2 dimineaţa, speriată şi plângea, abia putea vorbi. A spus că doamna dirigintă i-a dat două palme, dar la modul că s-a lovit cu capul de perete, i-au sărit ochelarii de pe nas, după care i-a curs sânge din nas. Erau veniţi după nişte examene, au o vârstă la care încă mai fac lucruri din astea", a povestit tatăl unuia dintre copii.

Anchete pornite în urma incidentului

Conducerea CNME spune că va demara o anchetă, însă s-a delimitat de acţiunile profesorului, menţionând faptul că excursia nu a fost organizată cu ştiinţa reprezentanţilor unităţii de învăţământ.

"Deocamdată ne aflăm în perioada Examenelor Naţionale. Când această perioadă se va finaliza vom demara o anchetă internă la nivelul instituţiei de învăţământ. Vom avea discuţii cu părinţii şi elevii implicaţi, dar şi cu doamna profesoară. Deocamdată nu avem nicio plângere adresată unităţii de învăţământ, dar după finalizarea examenelor vom avea o discuţie", a precizat profesorul Cristina Chiriac, directorul CNME.

Cazul a ajuns deja în atenţia Inspectoratului Şcolar, acolo unde părinţii au şi depus plângerile.

Instituţia a declanşat o anchetă pentru a încerca să stabilească exact gradul de vinovăţie al cadrului didactic, dar şi dacă au fost respectate anumite proceduri organizatorice.        

Diriginta: ”Nu consider incidentul mai mult decât o ceartă între prieteni”

Profesoara Diana Damian, cea acuzată de agresiunea asupra copiilor, spune că totul a pornit de la o serie de concesii pe care a vrut să le facă, spre binele copiilor şi la insistenţa părinţilor, dar care s-au întors, în cele din urmă, împotriva ei.

"La solicitarea părinţilor foştilor mei elevi am acceptat să îi însoţesc într-o excurise la Braşov, la finalul clasei a opta, în zilele în care era în concediu. M-am bazat pe încredere, pe o relaţie deosebită pe care am avut-o cu aceşti elevi şi părinţii lor timp de patru ani. Ne-am dus să ne relaxăm.

E drept, după un an de stat în casă, copiii şi-au dorit foarte mult să se distreze şi eu nu am înţeles această nevoie de eliberare şi de distracţie a lor. În urma unor reclamaţii a mai multor turişti din hotel şi a conducerii hotelului am fost nevoită să intervin. E drept, poate nu tocmai pedagogic, foarte indignată fiind de lipsa de reacţie a copiilor la rugăminţile mele din ziua anterioară.

A fost un incident scăpat de sub control din cauza neputinţei mele de a stăpâni atâţia elevi puşi pe distracţie, mai ales că niciun părinte nu m-a însoţit, însă nu consider inceidentul mai mult decât o ceartă între prieteni. Cu siguranţă, drept răsplată, pentru munca mea cu aceşti copii în patru ani şi pentru rezultate peste 9 la evaluare, voi primi recunoştinţă şi nu reproşuri", a precizat prodesorul Diana Damian.

Părinţii recunosc că diriginta a făcut apel pe grupul de conversaţii pentru a fi însoţită şi de doi părinţi, însă fiecare a motivat că nu putea, fie din cauza serviciului, fie a unor alte obligaţii.

×
Subiecte în articol: copii batuti de diriginta Botoșani
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close