Antena 3 Actualitate Social Cum au încercat comuniştii să-l facă pe Arsenie Boca episcop

Cum au încercat comuniştii să-l facă pe Arsenie Boca episcop

09 Mar 2019   •   09:11
Cum au încercat comuniştii să-l facă pe Arsenie Boca episcop

După instaurarea regimului comunist în România, autorităţile au acordat multă atenţie Bisericii Ortodoxe Române. Printre primele lucruri pe care le-au făcut securiştii s-a numărat imixtiunea în politica BOR. 

Părintele Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai Românieil. A fost preot ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. 

Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al sistemului. Puţină lume ştie că, iniţial, Securitatea a vut să-l facă episcop.

Conform lucrării „Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist”, scrisă de Cristina Păiuşan şi Radu Ciuceanu, în anul 1946, comuniştii erau foarte interesaţi de evoluţia BOR înaintea unor alegeri eclesiastice. 

Astfel, într-un raport politic, semnat de sursa „Barbu”, se prezintă detaliat situaţia posturilor vacande de episcopi din cadrul BOR sau ale posturilor care se pot vacanta prin retragerea anumitor ierahi bătrâni. 

„În prezent sunt vacante Mitropolia Bucovinei de Sud, Episcopia Olteniei, Episcopia Maramureşului, şi un loc de Arhiereu la Patriarhie. trebuiesc vacantate neapărat locurile episcopilor şi arhiereilor ce sunt în vârstă de peste 70 de ani şi sunt neputincioşi”, se arată în raportul politic, citat de sursa menţionată.

Continuarea pe adevarul.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close