Antena 3 CNN Actualitate Social  Cum le explicăm copiilor moartea unei persoane apropiate

 Cum le explicăm copiilor moartea unei persoane apropiate

 Cum le explicăm copiilor moartea unei persoane apropiate
05 Mar 2018   •   17:21

Un jurnalist al publicației britanice The Guardian a publicat recent un articol emoționant despre cum și dacă putem explica copiilor de vârste frăgezii, moartea. Autorul, Nikesh Shukla, povestește din experiență personală, cât de greu și complicat îi este să vorbească despre moartea mamei, ficei sale de numai trei anișori: „Prima oară când m-a intrebat unde este mama mea, am fost surprinsă. Nu am stiut ce să răspund”. Jurnalista adaugă dilema pe care a avut-o: „Pe de alta parte, fetița mea are trei ani. Nu ar întelege multe despre moarte”.

Moartea este un concept abstract care poate fi greu de înțeles chiar și de adulți, iar pentru copii, este cu atât mai dificil. Conform jurnalistei de la The Guardian, singurul mod în care un copil ar putea să perceapă moartea este ca un vid, o lipsă. Dar subiectul devine cu atât mai greu când persoana decedată nu a fost parte din viața copilului. Mămica împărtășește cum moartea mamei sale a afectat-o imens, și cum este o povară care o duce cu ea zi de zi, dar nu știe cum să împărtășească această durere cu fetița ei, care, chiar dacă simte tristețea și e conștientă că bunica nu mai este printre cei vii, nu înțelege durerea mamei. Acest lucru, conform jurnalistei, este din cauza faptului că cele două nu s-au cunoscut niciodată, iar absența unei rude neîntâlnite este cu atât mai greu de înțeles pentru un copil. 

Potrivit jurnalistei, atunci când discuți un deces cu copii, trebuie să faci în așa fel încât să înțeleagă printr-un mod tactil sau vizual, deoarece acestea sunt mai ușor de procesat. Aceasta recomandă cărți care sunt dedicate acestui subiect sensibil și sfătuiește publicul să fie atent la cum percepe copilul această informație.  

În final, întrebarea rămâne: este vârsta de trei aniprea devreme pentru a explica unui copil conceptul de moarte? 

Sursă: The Guardian 

×
Subiecte în articol: moarte copii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close