Antena 3 CNN Actualitate Social Cum puteţi fi plătiţi pentru energia electrică produsă de propria casă

Cum puteţi fi plătiţi pentru energia electrică produsă de propria casă

După ani întregi de bâlbâieli și de programe ratate, vin vești bune pentru românii care și-au instalat panouri fotovoltaice și au devenit prosumeri. Producătorii casnici de energie vor fi compensați, adică cei care produc un surplus de energie vara, vor ''vărsa" acel surplus către furnizori şi îl vor putea folosi iarna. Pentru a se echilibra piaţa, totul ar putea aduce la noi scumpiri la energia electrică pentru ceilalţi consumatori simpli.

Cum puteţi fi plătiţi pentru energia electrică produsă de propria casă
de Georgiana Adam    |    30 Sep 2021   •   23:41

Românii au avut de aşteptat un an sau chiar doi pentru ca statul să le vireze banii pentru montarea panourilor fotovoltaice. 

Platforma pentru încărcarea cererilor s-a blocat, unii aplicanţi s-au plâns că au fost respinşi fără motiv şi s-a ajuns chiar la procese în instanţă.

"Investiţia este făcută la începutul anului, în luna martie. A fost o procedură care a durat foarte mult. Din păcate, programul nu a fost foarte bine pregătit. Perioada de aprobare a durat undeva la un an", spune Martin Moise, proconsumator.

Cine a avut noroc, a reuşit totuşi să primească cei 20.000 de lei de la stat şi să devină prosumer, adică producător de energie. 

Acum poate să îşi susţină din propria producţie consumul de energie vara. Ceea ce produce în exces, va putea vărsa în stocul furnizorului. Va primi energia înapoi iarna, când randamentul panourilor este redus, prevede proiectul Ministerului Energiei.

Măsura îi va viza pe prosumatorii cu o putere de până la 200 kw.

Specialiştii spun că noile facilităţi pentru prosumeri se vor transforma în costuri mai mari pentru ceilalalţi consumatori de energie electrică din piaţă.

Potrivit ANRE, în România sunt aproximativ până 10.000 de prosumatori, asta deşi din cele peste 7 milioane de locuinţe din ţară, aproximativ jumătate sunt eligibile pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close