Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza ANM pe regiuni

de M.Z.    |    25 Ian 2017   •   11:20
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza ANM pe regiuni Foto: pixabay.com

Regimul termic va continua să oscileze pe durata următoarelor două săptămâni, însă vremea va avea, în general, tendinţa de încălzire, iar temperaturile maxime vor trece de zero grade în majoritatea zonelor, în timp ce precipitaţiile anunţate vor fi slabe şi trecătoare, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 25 ianuarie - 5 februarie 2017. 

În Banat, până la mijlocul primei săptămâni, valorile termice diurne vor scădea de la medii ale temperaturilor maxime de 3 grade, la -1 şi -2 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în primele zile ale lunii februarie va deveni mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu o medie a maximelor termice cuprinsă între 7 şi 9 grade. Temperaturile minime vor avea variaţii uşoare de la o zi la alta, în prima săptămână, pentru ca în cea de-a doua să crească treptat, iar la sfârşitul intervalului media regională să se apropie de zero grade. Cu totul izolat şi trecător vor fi posibile fulguieli până spre sfârşitul primei săptămâni, apoi burniţă sau ploaie slabă. 

În zona Crişanei, media temperaturilor maxime va scădea de la aproximativ 4 grade în prima zi a intervalului, până la -2 grade, în jurul datei de 25 ianuarie, coborând astfel sub ceea ce ar trebui sa se înregistreze în mod normal la această dată. Vremea se va încălzi ulterior şi, mai ales în primele zile ale lunii februarie, va fi caracterizată de valori medii mai ridicate decât cele climatologic specifice perioade ce se vor situa între 7 şi 10 grade. Temperaturile minime mediate pe întreaga regiune vor fi cuprinse în prima săptămână între -7 şi -9 grade, pentru ca în cea de-a doua săptămână să crească progresiv, până în jurul valorii de -1 grad, la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, trecătoare, slabe şi pe arii restrânse, va fi în creştere după data de 29 ianuarie (la început vor fi ninsori apoi burniţă sau ploi). 

În Transilvania, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 0 şi -4 grade, în timp ce nopţile vor fi geroase, în special în dimineţile de 27 şi de 28 februarie, când media regională a minimelor termice se va situa în jurul valorii de -14 grade. În cea de-a doua săptămână, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne, vor creşte treptat, cu aproximativ 10 grade. Condiţii pentru precipitaţii slabe, trecătoare şi izolate vor fi după data de 25 ianuarie. 

În Maramureş, până în data de 25 ianuarie, temperaturile diurne vor scădea, astfel că media regională a maximelor va ajunge la -2 grade. În următoarele două zile regimul termic nu se va modifica semnificativ, pentru ca din data de 28 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză vremea să se încălzească, iar media regională a valorilor termice diurne, mai ridicate decât în mod normal la această dată, să urce până la 8 grade. Temperaturile medii nocturne vor oscila în prima săptămână între -8 şi -11 grade, dar în cea de-a doua vor creşte, astfel că la finalul intervalului vor fi cuprinse între -3 şi -2 grade. Precipitaţii slabe, trecătoare şi izolate vor fi posibile mai ales în jurul datei de 25 ianuarie şi după 1 februarie. 

În regiunea Moldovei, în primele două zile ale intervalului, se vor înregistra în medie temperaturi maxime de zero şi 1 grad Celsius, valori apropiate de mediile climatologice, apoi vremea se va răci, astfel că în perioada 25 - 27 ianuarie vor fi maxime în medie de până la -3 grade. Începând cu data de 28 ianuarie, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat şi se vor situa, în general, în jurul unor medii de 2 şi 4 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între -7 şi -4 grade, cu excepţia nopţii de 26 spre 27 ianuarie, când vor coborî sub pragul gerului, până la medii între -12 şi -10 grade, dar şi ultima noapte, când vor tinde spre o medie de -2 grade. Între 25 şi 28 ianuarie, local şi temporar, vor fi ninsori slabe, după care probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, va fi destul de mică. 

În Dobrogea, vremea va fi apropiată de mediile climatologice regionale în primele două zile, când se vor înregistra, în medie, maxime de 2 - 3 grade Celsius. În intervalul 25 - 28 ianuarie, temperaturile diurne vor scădea şi vor fi cuprinse, în medie, între -4 şi -2 grade, caracterizând o vreme rece. Începând cu data de 29 ianuarie, maximele vor marca o creştere uşoară şi treptată şi vor ajunge să se situeze, în general, în jurul mediei de 3 - 4 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între -5 şi -3 grade, mai puţin în nopţile de 27 şi 28 ianuarie, când vor coborî la medii de la -10 la -8 grade, dar şi ultimele două nopţi, când vor tinde spre o medie între -1 şi zero grade. În perioada 25 - 28 ianuarie, local şi temporar, vor fi ninsori slabe, iar ulterior probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe, pe arii restrânse şi predominant sub formă de ploaie, va fi scăzută. 

În Muntenia, în primele două zile ale intervalului, se vor înregistra în medie temperaturi maxime în jurul a zero grade Celsius, valori apropiate de mediile climatologice. Ulterior, vremea se va răci, astfel că, în perioada 25 - 27 ianuarie, vor fi maxime, în medie, ce vor varia între -3 şi -2 grade. Începând cu data de 28 ianuarie, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat şi se vor situa, în general, în jurul unei medii regionale între 2 şi 4 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între -8 şi -5 grade, cu excepţia nopţilor de 26 şi 27 ianuarie, când vor coborî sub pragul gerului până la medii de la -12 la -10 grade, dar şi ultimele două nopţi, când vor tinde spre o medie de -4 grade. În jurul datei de 26 ianuarie, pe spaţii restrânse vor fi ninsori slabe, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe şi trecătoare va fi destul de redusă. 

În Oltenia, până în data de 28 ianuarie, temperaturile maxime vor fi în marea lor majoritate mai scăzute decât mediile climatologic specifice acestei perioade şi se vor situa, în medie, între -2 şi zero grade Celsius, după care vor creşte uşor şi treptat, ajungând la o medie regională de 4 - 5 grade, în ultimele două zile ale intervalului. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între -8 şi -6 grade, şi doar în noaptea de 27 spre 28 ianuarie vor coborî până la medii de -11 grade, dar şi ultimele două nopţi, când vor tinde spre o medie de -4 grade. În jurul datei de 26 ianuarie, pe spaţii restrânse, vor fi ninsori slabe, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe şi trecătoare va fi destul de redusă. 

La munte, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori diurne, în medie, în jurul a -2 grade, iar în perioada 25 - 27 ianuarie, vremea se va răci şi media regională a maximelor termice va fi cuprinsă între -6 şi -4 grade. Temperatura aerului va marca, ulterior, o creştere uşoară şi treptată şi media maximelor diurne se va situa, în general, între zero şi două grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între -9 şi -5 grade, mai puţin în nopţile de 26, 27 şi 28 ianuarie, când vor coborî până la medii de la -14 la -11 grade Celsius. Ninsori slabe, pe spaţii restrânse se vor semnala cu precădere în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali, în zilele de 25 şi 26 ianuarie, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe mixte va fi redusă. 

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close