Descoperirea care ar putea revoluționa medicina. Cercetătorii au identificat o nouă metodă pentru a vindeca leucemia

21 Noi 2017   •   19:28
Descoperirea care ar putea revoluționa medicina. Cercetătorii au identificat o nouă metodă pentru a vindeca leucemia Foto: Pixabay.com

 Oamenii de ştiinţă americani au anunţat descoperirea unui posibil nou tratament pentru leucemie, o boală letală ce afectează chiar şi persoane de vârstă fragedă, informează Xinhua, care citează rezultatele unui studiu publicat luni. 

Cercetătorii de la Universitatea Stanford şi Institutul Naţional pentru Sănătate (NIH) au descoperit că o moleculă, numită CD22, poate servi drept ţintă suficient de puternică pentru celulele ucigaşe ale leucemiei acute limfoblastice, un tip de cancer frecvent întâlnit la copii, se arată în studiul publicat în Journal Nature Medicine. 

Studiul a fost publicat după ce Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a aprobat, recent, un tratament constând în modificarea genetică a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta împotriva leucemiei, bazat pe terapia CAR-T. 

În cadrul acestui tratament, propriile celule imunitare ale pacientului, care sunt modificate genetic, caută şi atacă celulele vinovate de declanşarea leucemiei, care au la suprafaţa lor o moleculă numită CD19. 

Terapia se bazează pe celulele T ale pacientului - un tip de celule imunitare ce pot deveni astfel o puternică maşinărie ucigaşă. 

Crystal Mackall, specialistă în oncologie la Stanford, şi Terry Fry, hematolog pediatric la NIH, au descoperit că şi o moleculă numită CD22 poate deveni o ţintă similară. 

Cercetătorii au tratat 21 de pacienţi cu leucemie B rezistentă la tratament cu vârste între şapte şi 30 de ani pentru a testa noua metodă orientată către molecula CD22. 17 dintre aceştia fuseseră trataţi anterior cu terapia direcţionată către molecula CD19, iar 15 au suferit o revenire a bolii sau corpul lor nu a răspuns tratamentului. 

Specialiştii au descoperit că în urma administrării celei mai mici doze o şesime dintre pacienţi au prezentat o remisiune completă. În cazul unei doze mai mari, 11 din 15 pacienţi au intrat în remisiune. 

Oamenii de ştiinţă speră ca prin utilizarea tehnicii direcţionate în mod simultan pe moleculele CD19 şi CD22 se poate realiza o abordare prin care celulele canceroase nu mai pot ''evada'', obţinându-se astfel o nouă terapie pentru vindecarea în viitor a leucemiei

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close