Antena 3 Actualitate Social Diferențele dintre starea de urgență și starea de alertă. Toți românii trebuie să știe asta

Diferențele dintre starea de urgență și starea de alertă. Toți românii trebuie să știe asta

28 Apr 2020   •   18:15
Diferențele dintre starea de urgență și starea de alertă. Toți românii trebuie să știe asta
Sursa foto: Politia Romana/Facebook

Starea de alertă și starea de urgență sunt total diferite. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului. Iar în timpul acesteia cetățenii nu pot fi amendați și nu pot fi emise ordonanțe militare.

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat la Digi 24 care sunt diferențele dintre cele două și ce măsuri se aplică în fiecare caz. 

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului.

În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență. „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a spus Augustin Zegrean.


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close