Antena 3 CNN Actualitate Social Doctorița Roxana a tranșat-o pe soția amantului său și i-a împrăștiat rămășițele în tot Ploieștiul. Crima care a cutremurat întreaga Românie!

Doctorița Roxana a tranșat-o pe soția amantului său și i-a împrăștiat rămășițele în tot Ploieștiul. Crima care a cutremurat întreaga Românie!

Doctorița Roxana a tranșat-o pe soția amantului său și i-a împrăștiat rămășițele în tot Ploieștiul. Crima care a cutremurat întreaga Românie!
29 Oct 2019   •   00:14

La doar 35 de ani doctorița Roxan Călin, medic pediatru, intra în rândul marilor ucigași români ca autoare a celei mai şocante crime pasionale comise vreodată la noi. Cu un sadism atroce, ea a ucis-o pe soţia amantului ei, a tăiat-o în bucăţi şi a aruncat-o prin tot Ploieştiul. Crima e consideră de departe una dintre cele mai șocante crime comise vreodată în România.

De la un subiect de bârfă între apropiați, inițial, odioasa crimă a devenit subiect național de dezbatere, o adevărată vâlvă în presa românească din epocă. 

Antena3.ro vă prezintă o serie cu crimele care au șocat întreaga țară.

Cum s-a trasformat o relație de prietenie în crima care a oripilat România

Era vara lui 1994, mai exact 16 iunie 1994, când Iuliana a mers în locuința amantei soțului ei din Ploieşti pentru o serie de analize medicale. Fără ca aceasta să bănuiească ceva, Roxana i-a administrat cu flacon cu efect anestezic. Prieteni aproapiați spun că aceștia petreceau timp împreună și mergeau la petreceri alături de alte cupluri. După administrarea medicamentului, Iuliana a devenit inconștientă. Roxana a târât-o în camera de la baie, a dezbrăcat-o și cu un cuțit de vânătoare i-a secționat artera carotidă și vena jugulară provocându-i pe loc moartea. După uciderea Iulianei, Roxana a secționat cadavrul acesteia, a pus bucăţile umane în mai multe colete și în zilele de 16 și 17 iunie le-a abandonat în diverse locuri din orașul Ploiești, cu excepția unui singur colet conținând organe - ficatul, plămânii și inima - pe care l-a uitat în congelatorul frigideruui din locuința sa.

Cum a fost descoperită îngrozitoarea crimă

„La 16 iunie 1994, în jurul orei 12.00 la Dispeceratul Poliţiei Municipiului Ploieşti a primit o sesizare despre faptul că în staţia CFR – Ploieşti-Sud, într-un pasaj de trecere pe sub liniile de cale ferată au fost găsite gambele unei persoane de sex feminin. În seara aceleiaşi zile, la ora 21.15, Bogdan a sesizat organele de poliţie despre dispariţia soţiei sale, precum semnalmentele acesteia, vestimentaţia şi că, dimineaţa, când a plecat de acasă i-a spus că urma să se întâlnească cu prietena ei Roxana. Pe baza coroborării datelor rezultate din cele două sesizări, cercetările au fost orientate spre persoana medicului Roxana şi aceasta, la primul interogatoriu – în ziua de 18 iunie 1994 – a recunoscut săvârşirea faptelor, iar ulterior a condus în teren şi a indicat locurile în care a abandonat segmente ale cadavrului victimei. Din diversele locuri unde au fost transportate şi abandonate, fragmentele de cadavru (cu excepţia coapselor) au fost găsite şi ridicate”, notează Traian Tandin în cartea sa Cei mai odioși 100 criminali români.

Cum a început totul

La vremea aceea, Roxana Călin era un medic pediatru foarte apreciat în Ploiești. Soţul ei era la rândul său medic, la spitalul Elias din Capitală. Printre prietenii de familie ai soţilor Călin se numărau şi Iuliana şi Bogdan Ţinteanu. În spatele prieteniei se aflau, însă, relaţii mult mai profunde. Roxana Călin avea o relaţie ascunsă cu Bogdan Ţinteanu. Cele două cupluri erau buni prieteni încă din anul 1986. În luna mai 1993, Roxana şi Bogdan încep să aibă o legătură amoroasă, iar anumite suspiciuni au ajuns la urechile soţilor lor.

„În discuţiile pe care le-au avut soţii, ambii au negat că ar întreţine o asemenea relaţie, dar au recunoscut o afecţiune sentimentală reciprocă. În urma acestei situaţii ambii au avut raporturi tensionate cu soţii lor, dar nu au divorţat şi în cercul de prieteni s-au manifestat ca având o viaţă de familie normală. În prezenţa prietenilor, relaţiile dintre Roxana şi Iuliana erau aparent bune, însă atunci când nu se aflau alte persoane de faţă, aceasta o ironiza şi o apostrofa pe Roxana avertizând-o în acelaşi timp să nu contribuie la destrămarea familiei sale. Fiind stăpânită de un sentiment de culpabilitate, Roxana nu a ripostat, însă, sub aparenţa menţinerii raporturilor dintre cele două familii, a continuat să se întâlnească pe ascuns cu Bogdan şi să întreţină cu acesta relaţii intime”, mai scrie Traian Tandin în aceeași lucrare.

Reconstituirea traseului din ziua crimei

Ziarele vremii vuiau cu informații despre crima care atunci avea să cutremure întreaga țară. Ziarul Libertatea din 20 iunie 1994, prezintă reconstituirea întregii crime, iar titluri precum ”Amanta o tranșează de vie pe nevastă”, deveniseră titlurile principale ale ziarelor.

„În ziua de 16 iunie, pe la ora 15:40, Poliția din Ploiești a fost înștiințată că sub pasajul pietonal din Gara de Sud a fost găsită o pungă de plastic. cu două gambe secționate de la genunchi. Faptul că erau depilate și aveau pedichiură indicau că victima este o femeie. După doar câteva ore soțul o caută pe victimă la morgă și spitale. Abia apoi la Poliție. În cursul serii, la Poliție s-a primit o sesizare din partea arhitectului Țintenu. Soția sa, care de obicei nu lipsea de acasă și nu întârzia, nu își făcuse apariția de dimineață. Plecase în jurul orei 9 să facă niște analize medicale. Îngrijorat, soțul o căutase pe la spitale, morgă, apoi la Poliție. A fost invitat să dea declarații. A adus cu sine niște fotografii și și-a înregistrat plângerea  în prezența procurorului. Apoi, confruntat cu coletul macabru a recunoscut îngrozit picioarele soției sale. Între time s-a mai descoperit un colet. O mână din care fusese îndepărtată cu îndemânare zona musculară de la încheietură. S-a făcut imediat legătura cu faptul că Iuliana Tințeanu avusese întâlnire de dimineață cu o prietenă de familie, doctorița Roxana Călin, pentru a îi cere ajutorul să facă niște analize medicale”.

O cădere psihică și o mărturie bruscă

„O echipă a plecat spre domiciliul doctoriței Călin. Aceasta era acasă. Sosise de la București și soțul ei, tot medic, care făcea naveta săptămânal. Era ora 20.00. Între timp, un martor ocular a relatat Poliției că observare mai devreme, pe podul dinspre Teleajen, o mașină din care a coborât o femeie blondă îmbrăcată într-o rochie cu volane, care aruncase niște pachete. Descrierea corepundea înfățișării doctoriței. Pe măsura prezentării probelor, Roxana Călin a făcut o cădere psihică și la ora 22 a mărturisit totul: ea o omorâse pe Iuliana.

Roxana Călin a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, dar a fost eliberată numai după 15 ani. În fața Instanței, avocata Roxanei a susținut, inițial, că aceasta nu a vrut să o ucidă pe Iuliana, însă s-a pierdut cu firea. Potrivit ultimelor informații, femeia a rămas în Ploiești după eliberare, iar fostul soț a renunțat să mai aibă orice legătură cu ea.

×
Subiecte în articol: crima Ploiești
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close