Antena 3 CNN Actualitate Social Documente incendiare din arhiva CIA. În 1985, americanii vorbeau deja despre Iliescu ca succesor al lui Ceauşescu

Documente incendiare din arhiva CIA. În 1985, americanii vorbeau deja despre Iliescu ca succesor al lui Ceauşescu

Rapoartele informative ale agenţilor CIA care activau în România comunistă dezvăluie că SUA începuse numărătoarea inversă pentru prăbuşirea dictaturii încă de la mijlocul anilor ’80, când se vorbea despre un posibil înlocuitor al lui Nicolae Ceauşescu: Ion Iliescu, la intervenţia preşedintelului URSS, Mihail Gorbaciov.

Documente incendiare din arhiva CIA. În 1985, americanii vorbeau deja despre Iliescu ca succesor al lui Ceauşescu
23 Dec 2019   •   13:05

O informare CIA, descretizată din arhiva Central Intelligence Agency (CIA), transmisă la Washington, datată 1 decembrie 1985, pomeneşte despre starea de sănătate a lui Nicolae Ceauşescu, care părea destul de gravă cât să dea naştere unor discuţii privind retragerea sa de la conducerea de partid şi de stat. Americanii erau conştienţi de ambiţia nemăsurată a Elenei Ceauşescu de a prelua ea frâiele României.

„Ceauşescu a avut grijă să nu lase puterea nimănui, ca să crească un eventual succesor. Cel mai apropiat sfătuitor îi este Elena Ceauşescu, care a început deja să poarte discuţii cu alţi oficiali pentru a-şi asigura sprijinul în cazul morţii lui Ceauşescu. 

Continuarea aici.

×
Subiecte în articol: CIA Ion Iliescu Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close