Antena 3 CNN Actualitate Social Dosar penal pentru conducerea spitalului focar din Suceava

Dosar penal pentru conducerea spitalului focar din Suceava

Managerul şi directorul medical al Spitalului focar COVID-19 de la Suceava sunt urmăriţi penal.

Dosar penal pentru conducerea spitalului focar din Suceava
Sursa foto: Hepta
18 Iun 2020   •   16:23

Vasile Rîmbu şi Mircea Macovei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă dar şi pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

În dosar mai sunt cercetaţi directorul de îngrijiri medicale dar şi epidemiologul spitalului.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

”La data de 12 iunie 2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de patru suspecţi, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, prevăzut de art. 297 alin. 1 Cod penal, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, şi zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 şi alin. 5 Cod penal.

Dosar penal după infectarea a sute de oameni, la spitalul din Suceava

În perioada 17 – 18 iunie 2020 celor patru persoane le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect.

În prezent cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

"În sarcina primilor doi suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că:

În perioada ianuarie 2020 – 25.03.2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, şi-a încălcat obligaţiile legale prevăzute de art. 168 alin. 1 şi alin.2 din Legea nr. 95/2006 rep., respectiv de a organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava", se arată într-un comunicat de presă.

×
Subiecte în articol: Suceava coronavirus
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close