x close

Dragobete, tradiții. Ce trebuie să facă pe 24 februarie toate fetele care nu sunt măritate

23 Feb 2020   •   19:49
Dragobete, tradiții. Ce trebuie să facă pe 24 februarie toate fetele care nu sunt măritate Foto: Pixabay.com

Dragobete. Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi.

Dragobete. Una dintre tradiţiile de DRAGOBETE era aceea ca fetele tinere care voiau să afle cum arăta "ursitul" lor trebuiau să pună sub pernă busuioc sfinţit.

Dragobete. Un alt obicei de DRAGOBETE era acela ca fetele să pornească în goană spre sat, iar băieţii să le urmeze. Cei care reuşeau să îşi prindă din urmă alesele puteau să le sărute în văzul lumii. Sărutul reprezenta legământul lor de dragoste pentru întregul an. De la acest obicei provine şi zicala "DRAGOBETELE sărută fetele".

Dragobete. Tot de DRAGOBETE fetele tinere, necăsătorite, adunau zăpada netopită pe care o foloseau apoi în descântece de iubire crezând că ar avea proprietăţi magice. Cu apa provenită de la zăpada adunată de DRAGOBETE unele dintre ele se clăteau pe faţă pentru a deveni mai atrăgătoare.

Dragobete. De DRAGOBETE nu se muncea în gospodărie, se putea face doar curăţenie, aceasta fiind considerată aducătoare de spor şi de prosperitate.

 

Citeşte mai multe despre:

Dragobete Tradiţii şi obiceiuri
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati