Antena 3 CNN Actualitate Social E oficial! Mâncăm mai prost decât vesticii. Rețetă dublă pentru produsele din estul și vestul Europei

E oficial! Mâncăm mai prost decât vesticii. Rețetă dublă pentru produsele din estul și vestul Europei

E oficial! Mâncăm mai prost decât vesticii. Rețetă dublă pentru produsele din estul și vestul Europei
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
01 Apr 2017   •   15:14

E oficial! Românii mănâncă mai prost decât vesticii. Consiliul Agricultură şi Pescuit, care reuneşte miniştri din toate statele membre ale UE s-au întâlnit la începutul acestei luni la Bruxelles unde au discutat problema diferenţelor în privinţa declaraţiilor, a compoziţiei şi a gustului produselor de pe pieţele din centrul/eestul şi din vestul UE.

Iar concluzia a fost că aceste diferenţe sunt reale. "Studiile au confirmat existenţa unor diferenţe în ceea ce priveşte compoziţia şi calitatea produselor de aceeaşi marcă şi cu ambalaj identic care sunt vândute pe pieţele din centrul/estul UE şi pe cele din vestul UE, precum şi faptul că multe dintre produsele vândute în ţările din centrul/estul UE conţin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe pieţele din vestul UE", se arată într-un comunicat adresat Comisiei Europene.

Astfel, studiile au arătat că până la 50% din produse conţin diferenţe care au efecte importante asupra calităţii acestora, precum o proporţie mai mică de carne, mai mare de grăsimi, cu mai mulţi îndulcitori şi conservanţi artificiali şi cu o greutate mai redusă.

Autoritățile noastre nu au oferit încă un punct de vedere oficial.

Intrară prin telefon, în emisiunea News Magazine, europarlamentarul Daciana Sârbu a declarat că este nevoie ca Ministerul Agriculturii să facă un studiu, iar Comisia europeană să ia măsuri în acest sens.

„Există date pe care le-au furnizat alte țări, din păcate la nivel european nu există nimic centralizat, am sesizat Comisia împreună cu colegul meu din Cehia, cu care să organizăm și o dezbatere la care invităm reprezentanții Comisiei și reprezentanți din țările care au avut asemenea rapoarte și s-au prezentat, Polonia, Cehia, chiar și Ungaria. Eu cred că ar trebui și la noi să existe măcar un studiu realizat de Ministerul Agriculturii pentru că este de competența ministerului. Nu cred că are ce face ANPC în acest caz decât să sesizeze la rândul său miniserul și în acest fel să ne organizăm și să forțăm cumva Comisia să ia măsuri”.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close