Antena 3 CNN Actualitate Social Exclusiv: Versiunea lui Ion Iliescu despre Mineriada din iunie 1990

Exclusiv: Versiunea lui Ion Iliescu despre Mineriada din iunie 1990

Exclusiv: Versiunea lui Ion Iliescu despre Mineriada din iunie 1990
24 Oct 2015   •   22:25

Ion Iliescu a vorbit deschis despre Piaţa Universităţii şi mineri, într-un interviu acordat Alessandrei Stoicescu, în 2004.

"Nu minerii au creat 13 iunie. Că a fost Piaţa Universităţii e de înţeles. A fost platforma şi tribuna opoziţiei. Foarte bine. S-au încheiat alegerile, s-a pronunţat ţara. La trei săptămâni după aceea, o altă deformare a lucrurilor - studenţii s-au retras din Piaţa Universităţii după 20 mai. A rămas o grupă de oameni marginali, care întreţineau acest climat, insalubru. S-a purtat un dialog cu reprezentanţii aşa-zişilor grevişti ai foamei, s-a ajuns la un acord. Răbufnirea din 13 nu are nimic de-a face cu minerii. Minerii au venit după. Cei care au organizat acele manifestări de ură şi de distrugere(...) că eu i-am chemat pe mineri este deformarea, politizarea, crearea de scenarii. Trebuia să le mulţumesc, ei au venit din spirit de solidaritate cu structurile statului" a explicat Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a amintit şi de schimbarea de optică din rândul opoziţiei, care la doar un an de la Piaţa Universităţii le-au ridicat osanale minerilor.

"Cei care au condamnat Mineriada erau acum agitatorii minerilor. Am căutat calea dezamorsării lucrurilor, i-am primit şi am avut dialogul pe care îl ştiţi" a povestit fostul preşedinte.


"Era clar că era o chestiune montată. Am desemnat o comisie, să găsească o soluţie de dialog, care să stea de vorbă cu ei. Nu am reuşit. A fost convins Marian Munteanu să vină aici. A venit cu pretenţia fie să merg eu în Piaţa Universităţii, sau acolo unde vine să discutăm numai cu televiziunea" a mai spus fostul preşedinte.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close