Antena 3 CNN Actualitate Social FACIAS a dat în judecată Guvernul și cere reducerea unor taxe aberante

FACIAS a dat în judecată Guvernul și cere reducerea unor taxe aberante

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Guvernul României și solicită, printre altele, reducerea taxelor aberante impuse de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

FACIAS a dat în judecată Guvernul și cere reducerea unor taxe aberante
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    17 Mai 2023   •   14:06

Citând o serie de rapoarte europene, FACIAS amintește că inovarea în România este printre cele mai slabe din Europa, iar politicile guvernamentale nu fac nimic pentru a remedia aceasă situație.

„FACIAS a luat atitudine în fața acestei probleme și formulat mai multe adrese către Guvernul României prin care a expus situația taxelor abuzive percepute de OSIM și a solicitat modificarea legislației în domeniu în sensul reducerii taxelor și simplificarea procedurilor publice ale OSIM. Răspunsul Guvernului, prin Ministerul Economiei, a fost că taxele actuale sunt în regulă și că ele acoperă costurile asociate procesului de înregistrare a mărcilor și brevetelor. În urma răspunsului deloc explicativ și deloc justificat, FACIAS a declanșat procedura pentru anularea OG privind taxele percepute de OSIM și a formulat plângere prealabilă adresată Guvernului României. Eforturile noastre au rămas fără răspuns însă. Prin ignorarea acestei situații critice și nerespectarea drepturilor cetățenilor de a avea acces la un sistem de protecție a proprietății industriale echitabil și accesibil, Guvernul României este un exemplu flagrant de neglijență și lipsă de interes pentru dezvoltarea economică a țării noastre. FACIAS a întreprins o acțiune imediată pentru a pune capăt acestui tratament nedrept și pentru a permite inovației și creativității să înflorească în România, fără a fi împiedicate de barierele financiare și birocratice impuse de OSIM. Astfel, am luat decizia de a da în judecată Guvernul, solicitând instanței să dispună soluționarea cererii privind modificarea legislației în domeniul protecției proprietății intelectuale”, spune FACIAS într-un comunicat de presă.

Potrivit FACIAS, OSIM percepe o serie de taxe nejustificate, atât prin valoarea lor mare, cât și prin inutilitatea lor.

„Pe scurt, FACIAS solicită reducerea taxelor, simplificarea procedurilor și eliminarea birocrației excesive, dar și digitalizarea proceselor pentru scăderea costurilor. Una dintre taxele vizate este cea pentru examinarea mărcii în format color. Având în vedere ca efortul logistic la procesare este același, indiferent dacă marca este alb negru sau color, taxarea diferită este absurdă. De asemenea, FACIAS solicită digitalizarea OSIM și cere eliminarea taxei pentru eliberarea certificatului de înregistrare/reînnoire marcă și introducerea unui certificat electronic, iar certificatul în format print să fie eliberat doar la cerere contra unei taxe. Totodată, taxa pentru limitarea produselor sau a serviciilor trebuie eliminată, deoarece reprezintă, de multe ori, o modalitate de soluționare amiabilă a unui potențial conflict. În cerere de chemare în judecată, FACIAS arată și argumentează că taxele percepute de către OSIM sunt abuzive atât din punct de vedere al valorii lor cât și a numărului exagerat de mare. 3. Acestea depășesc din punct de vedere al cuantumului, taxe similare din țări precum Slovacia, Cehia, Serbia sau Polonia, iar impunerea taxelor are rolul de a descuraja inovatorii și de a bloca practic procesul de invenție”, mai arată FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close