Antena 3 Actualitate Social Fostul episcop al Huşilor, surprins în ipostaze scandaloase cu un seminarist, s-a „spovedit” în faţa judecătorilor

Fostul episcop al Huşilor, surprins în ipostaze scandaloase cu un seminarist, s-a „spovedit” în faţa judecătorilor

13 Apr 2018   •   15:39
Fostul episcop al Huşilor, surprins în ipostaze scandaloase cu un seminarist, s-a „spovedit” în faţa judecătorilor

Fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanul implicat într-un scandal sexual în urma căruia a fost suspendat din funcţie, a fost audiat, vineri, la Tribunalul Vaslui în procesul în care i-a acuzat de şantaj pe trei preoţi vasluieni, fostul prelat susţinând în faţa instanţei că toată situaţia l-a afectat foarte mult şi că a ajuns să se îmbolnăvească din cauza celor întâmplate.

După aproximativ trei ore de audieri, Corneliu Onilă a refuzat să răspundă la întrebările ziariştilor. El a venit la proces însoţit de fratele său, care până la suspendarea lui din funcţie era angajat ca şofer la Episcopia Huşilor, precum şi de un fost consilier din cadrul episcopiei. 

Avocatul fostului episcop, Liviu Bran, a declarat că nu poate comenta foarte multe aspecte din proces, deoarece clientul său i-a cerut în mod expres acest lucru. Cu toate acesta, apărătorul lui Onilă a precizat că imediat după izbucnirea scandalului, clientul său s-a îmbolnăvit. Avocatul a spus că nici acum fostul episcop nu îşi explică de ce a fost şantajat de cei trei preoţi, pe care care îi cunoaşte de când erau tineri, pe care i-a susţinut întotdeauna şi cu care a avut o bună colaborare. 

"Este foarte afectat şi drept dovadă a şi venit să dea declaraţie, a explicat din nou ce s-a întâmplat şi urmează să vedem soluţia instanţei. Nu există o explicaţie logică pentru ceea ce s-a întâmplat. Sunt nişte oameni pe care clientul meu spune că i-a susţinut tot timpul. (...) De aici nimeni nu a ieşit bine, nici ei, nici Biserica, nici episcopul. Toată lumea a ieşit şifonată şi atunci te întrebi ce i-a mânat să facă acest lucru. Clientul meu este afectat şi în condiţiile în care el a fost suspendat, preoţii au fost arestaţi. Acesta este primul scandal din istoria BOR de asemenea anvergură, nu înţelegem ce s-a întâmplat şi de ce au făcut acest lucru", a declarat avocatul Liviu Bran.

El a precizat că fostul episcop nu a solicitat despăgubiri de la preoţii acuzaţi de şantaj şi că acesta doreşte doar "să se aplice legea".

La rândul său, avocatul preoţilor acuzaţi de şantaj, Ionel Nechita, a afirmat că este prematur să poată face o apreciere obiectivă a modului cum s-au întâmplat în realitate faptele şi că "are încredere în justiţie".

Un scandal fără precedent a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor. Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi de şantaj. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu şi eliberaţi sub control judiciar.

Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, până când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române urma să ia o decizie cu privire la situaţia prelatului.

După ce reprezentanţii Patriarhiei Române au spus că episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, ar putea fi exclus din rândul clerului Bisericii Ortodoxe Române, fostul prelat s-a retras din funcţie, iar la începutul lunii octombrie 2017, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a desemnat un nou episcop de Huşi.

Fostul episcop al Huşilor se află momentan la Mănăstirea Văratec. Dosarul de şantaj în care acesta este implicat se judecă la Tribunalul Vaslui, magistraţii hotărând ca procesul să fie unul secret, pe motiv că vizează viaţa intimă a persoanei.

Corneliu Onilă mai este implicat într-un dosar penal, el fiind acuzat de comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Corneliu Barladeanu episcop Husi

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close