Gabriela Firea a dispus declanșarea unui control general la RADET

30 Ian 2018   •   18:54
Gabriela Firea a dispus declanșarea unui control general la RADET Foto: Gabriela Firea/ Facebook

Primarul general, Gabriela Firea, a dispus declanşarea unui control general la RADET privind respectarea normelor de protecţie a muncii, în urma accidentului în care doi angajaţi ai regiei şi-au pierdut viaţa, a informat Primăria Capitalei prin intermediul unui comunicat. 

"O echipă a Corpului de control al primarului general s-a deplasat în cursul zilei de azi la sediul Regiei pentru a demara verificările. De asemenea, la RADET este în curs de derulare o verificare internă pentru a se stabili dacă au fost respectate procedurile şi normativele specifice unităţii, inclusiv determinarea stării tehnice a instalaţiei în cauză. Din primele verificări, accidentul s-a produs ca urmare a exploziei unei instalaţii a reţelei primare de transport a agentului termic, în timpul manevrelor de repunere în funcţiune a sistemului, respectiv deschiderea unei vane, după o intervenţie la o avarie. Potrivit informaţiilor furnizate de către ceilalţi membri ai echipei de intervenţie la avarie, cei doi lucrători ai RADET purtau echipamente de protecţie, iar intervenţia s-a făcut în conformitate cu procedurile de lucru în vigoare", a menţionat sursa citată. 

PMB a precizat că administratorul special al RADET, Răzvan Niţu, şi-a înaintat demisia de onoare, "motivându-şi gestul prin aceea că deşi nu este direct responsabil pentru cele întâmplate, este nevoie de o conducere nouă, cu un suflu nou, care să-i poată mobiliza pe oamenii profund marcaţi de pierderea celor doi colegi". Până la numirea unui nou administrator special, conducerea operativă a Regiei va fi asigurată de directorul general adjunct Adrian Gâtlan. 

"Conducerea RADET asigură că în următoarea perioadă se vor lua măsuri suplimentare pentru monitorizarea şi supravegherea tuturor lucrărilor de intervenţie la reţea şi va fi intensificat programul de instruire privind protecţia muncii angajaţilor. Precizăm că în cadrul RADET se fac instruiri permanente privind securitatea şi sănătatea în muncă pentru a preveni accidentele. Imediat după deschiderea procedurii de insolvenţă, RADET a dotat angajaţii cu echipamente de protecţie a muncii conform standardelor", a mai precizat Primăria. 

Familiile lucrătorilor implicaţi în accident vor primi tot sprijinul necesar, inclusiv financiar, din partea RADET, conform contractului colectiv de muncă. 

"De asemenea, angajaţii şi sindicatul RADET îşi manifestă solidaritatea faţă de familiile celor decedaţi", a menţionat PMB. 

Luni seară, doi angajaţi de la RADET au fost răniţi în timp ce lucrau în subteran la o conductă de termoficare în zona Iuliu Maniu din Bucureşti, în apropiere de Complexul Leu. 

Unul dintre ei a rămas prins în interior şi a fost găsit mort. Al doilea a ieşit singur şi a fost transportat la Spitalul Militar, unde a decedat marţi. 

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, procurorii au deschis un dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. O anchetă face şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close