Antena 3 CNN Actualitate Social Ghid pentru turiştii care se aventurează pe munte. Salvamontist: "Echipamentul adecvat face diferenţa între viaţă şi moarte"

Ghid pentru turiştii care se aventurează pe munte. Salvamontist: "Echipamentul adecvat face diferenţa între viaţă şi moarte"

Înainte să plecaţi în drumeţii pe munte, e bine să ştiţi cele mai importante reguli de siguranţă. 

Ghid pentru turiştii care se aventurează pe munte. Salvamontist: "Echipamentul adecvat face diferenţa între viaţă şi moarte"
Sursa foto: captura Antena 3
de Cătălin Onofrei    |    17 Ian 2022   •   11:59

Ghizii montani şi salvamontiştii spun că trebuie mai întâi să aveţi echipamentul adecvat de iarnă, pentru că muntele este imprevizibil. 

Cei care vor să plece pe munte trebuie să aibă în primul rând ghete potrivite, geacă, ochelari de schi, dar şi alte obiecte de care poate se vor folosi, precum lanternă, baterie de rezervă pentru telefon şi trusă de prim-ajutor.

Ghid montan complet

"Obligatoriu bocanci de iarnă. Fără bocanci de iarnă nu există drumeţie de iarnă, termosul e extrem de important pentru că la temperaturi de sub -5 grade, sticla de apă garantat prinde cristale. Apoi, o pufoaică, o geacă de puf care să te protejeze de vânt", spune Cezar Creţu, ghid montan.

"Turiştii ar trebui să ţină cont de sfaturile noastre şi de echipamentul ca atare, un echipament adecvat te salvează, face diferenţa între viaţă şi moarte", a completat Andreica Nicoară, salvator montan.

Salvamontiştii le recomandă turiştilor ca, în cazul în care vremea se schimbă brusc, să abandoneze drumeţia, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil să se adăpostească undeva şi să ceară ajutor.

Dacă vremea se schimbă brusc, abandonaţi drumeţia

Duminică a fost o zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară. În doar 24 de ore, au primit 125 de apeluri.

De asemenea, este recomandat ca drumeţiile să se facă alături de cel puţin o persoană care să cunoască traseul montan, pentru a fi evitate incidentele.

×
Subiecte în articol: ghid montan munte
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close