Antena 3 CNN Actualitate Social Guvernul taie facilităţile fiscale ale angajaţilor din domenii cheie. Cu cât vor scădea salariile

Guvernul taie facilităţile fiscale ale angajaţilor din domenii cheie. Cu cât vor scădea salariile

Guvernul taie facilitățile fiscale pentru angajații din construcții și agricultură. De la 1 septembrie, aceștia vor achita contribuțiile la Sănătate, ceea ce va duce la scăderea salariilor cu sute de lei.

de Cătălina Mănoiu    |    02 Iul 2023   •   17:28

În acest moment, salariul minim în construcții este de 4.000 de lei salariul brut, iar în mână, angajații care lucrează în acest domeniu, pentru acest salariu minim, primesc 3.150 de lei. Au contribuție 0 la Sănătate, de mai mulți ani, însă Guvernul vrea să schimbe această regulă, iar de la 1 septembrie, ei ar putea să plătească contribuția la Sănătate, care este în valoare de 10%. Asta ar face ca, de exemplu, un salariu minim în construcții să scadă, de la 1 septembrie, cu 400 de lei.

Citește și: Alina Gorghiu, mesaj de Ziua Justiţiei: "Investițiile în resursa umană, precum și în infrastructura sistemului de justiție vor continua"

Vizați de această măsură sunt și cei care lucrează în agricultură. Salariul minim brut este de 3.000 de lei, iar în mână angajații primesc la final de lună 2.360 de lei. Contribuția 0 la Sănătate se schimbă, iar de la 1 septembrie s-ar putea aplica, de asemenea, și pentru angajații din acest domeniu, o contribuție de 10%, bani care să meargă la fondul de Sănătate, iar asta ar face ca, de xemplu, salariul minim de 3.000 de lei din agricultură să scadă cu 300 de lei.

Citește și: Vouchere de 15.000 de lei pentru români. Motivul pentru care pot primi această sumă

Guvernul vrea să crească încasările la bugetul de stat și recurge, potrivit unor surse, la această soluție. Este însă și o modalitate prin care statul reușește să îndeplinească șalonul din Planul Național de REdresare și Reziliență (PNRR), prin care România ar trebui să renunțe, treptat, la facilitățile fiscale.pe care le acordă.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close