Iarna se întoarce în forță la munte. Au fost anunţate ninsori însoţite de viscol

de M.Z.    |    13 Apr 2017   •   12:41
Iarna se întoarce în forță la munte. Au fost anunţate ninsori însoţite de viscol Foto: Facebook/IGSU

Iarna se întoarce în forţă în toată zona montană din judeţ şi la altitudini de peste 1.400 de metri va ninge viscolit, a avertizat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, într-un comunicat de presă, remis joi. 

Potrivit sursei citate, temparaturile vor scădea constant, începând de joi, şi vor atinge, conform prognozelor, minus 4 grade în noaptea de joi spre vineri, urmând ca în week-end să ajungă chiar şi la minus 11 grade. 

”Ca în fiecare an, aşteptăm foarte mulţi turişti în zonă care vor petrece sărbătorile religioase, dar şi vacanţa de primăvară a elevilor. Vom institui măsuri speciale de prevenire adecvate la situaţia şi evoluţia condiţiilor meteo. Serviciul Salvamont va lucra cu tot efectivul la bazele Dochia şi Durău, fiind operativ 24 din 24 de ore. Se vor efectua patrulări şi vor fi monitorizate principalele trasee turistice cât şi deplasarea turiştilor spre schitul aflat în platoul masivului Ceahlău”, a declarat Raul Papalicef. 

Şeful Serviciului Salvamont Neamţ recomandă turiştilor să nu facă deplasări după lăsarea întunericului pentru că vizibilitatea va fi zero, chiar dacă vor fi dotaţi cu echipamente de lumină adecvate. În luna martie, din cauza ignorării acestei recomandări, au fost trei operaţiuni de salvare a 14 persoane care s-au pierdut în viscol şi erau epuizate. 

Salvamontiştii mai recomandă turiştilor să nu părăsească traseele turistice şi să nu se aventureze cu mijloace auto pe drumuri închise circulaţiei publice. De asemenea, turiştii trebuie să parcurgă distanţa dintre cabană şi schitul de pe platoul Dochia doar în grupuri organizate, iar în caz de viscol să solicite sprijinul echipei de intervenţie. 

Nu în ultimul rând, cei care vor urca, în week-end, pe Ceahlău, trebuie să fie echipaţi corespunzător condiţiilor de iarnă. 

Singurul traseu închis ascensiunii este Cascada Duruitoarea - Piciorul Şchiop - Cabana Dochia. 

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close