Antena 3 CNN Actualitate Social Trei instituții se vor lupta pe frontul speculei, dacă România intră în război

Trei instituții se vor lupta pe frontul speculei, dacă România intră în război

Trei instituții din România vor lupta împotriva speculanților în perioadele de mobilizare parțială sau totală, sau în timpul unui eventual război în care va fi implicată țara noastră.

Trei instituții se vor lupta pe frontul speculei, dacă România intră în război
Sursa foto: hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Cătălina Mănoiu    |    10 Apr 2024   •   13:40

Este vorba despre Agenția Națională de Administrare Fiscală, ANAF, despre Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, ANPC și despre Consiliul Concurenței.

Cele trei instituții vor încheia un protocol menit să asigure protecția oamenilor, dar și funcționarea pieței.

"Acest protocol, pus în transparență decizională de ANAF, precizează cum vor fi protejați atât consumatorii, cât și piața, dacă apar situații de criză ce implică decretarea stării de urgență sau de asediu sau mobilizarea pentru război, fie totală, fie parțială.

Acest protocol spune, practic, cum vor proceda semnatarii pentru a verifica dacă sunt comercianți sau producători care încearcă să speculeze prin practicarea unor prețuri nejustificate sau prin limitarea în mod nejustificat a producției sau vânzării unor bunuri.

Sunt vizate și situațiile în care un comerciant decide să achiziționeze o cantitate mare de produse, producând pe piață un deficit, cu scopul de a revinde marfa achiziționată la prețuri mari, mari.

ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței vor monitoriza toate aceste situații potențiale și pot de a aplica amenzi care sunt cuprinse între 50.000 lei și 500.000 lei.

În cazul unor astfel de situații, în 24 de ore de la comunicarea contravenției, comercianții vor fi obligați să practice prețul de dinainte de acțiunea speculativă sau ar putea să fie obligați să oprească vânzările.

Textul prevede și un termen de prescripție de trei ani pentru contravențiile constatate, după acest interval nemaifiind posibilă sancționarea sau restrângerea activității contravenientului", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close