Antena 3 CNN Actualitate Social Jandarmeria prezintă bilanțul incidentelor de la protestul din Piața Universității

Jandarmeria prezintă bilanțul incidentelor de la protestul din Piața Universității

Jandarmeria prezintă bilanțul incidentelor de la protestul din Piața Universității
Sursa foto: Foto: Captură video/youtube.com
21 Ian 2018   •   13:45

Jandarmeria Română a prezentat un bilanț al incidentelor care au avut loc, sâmbătă seara, la protestele din Piața Universității și a prezentat și măsurile care se vor lua în cazul jandarmului filmat în timp ce lovea protestatari. 

„Imaginile apărute în spaţiul public, care prezintă acţiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară. La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine”, a declarat Jandarmeria.

Jandarmeria a mai precizat că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii.

„Pentru cei care nu sunt familiarizați cu dinamica unei astfel de misiuni extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfășurării misiunii. Există situații în care jandarmii din prima linie aflați de multe ori în dispozitiv, în picioare, în condiții meteorologice deosebite, pot fi supuși unor presiuni extrem de mari, presiuni ce pot genera și astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale a unui jandarm va fi stabilită de verificările interne”, se mai arată în mesajul Jandarmeriei. 

Jandarmeria Capitalei arată, referitor la situaţia creată la gurile de metrou, că decizia de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou către ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universităţii era blocată şi era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor.

Au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor.

Jandarmeria Capitalei arată că persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Codul Penal.

×
Parteneri
Coldplay, la primul concert în România: „Mulțumim că ne-ați așteptat 25 de ani!”
x close