Antena 3 CNN Actualitate Social Legea pensiilor ajunge săptămâna aceasta pe masa Guvernului | Procedura majorării pensiilor

Legea pensiilor ajunge săptămâna aceasta pe masa Guvernului | Procedura majorării pensiilor

Noul proiect al legii pensiilor ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament, a anunţat luni ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Legea pensiilor ajunge săptămâna aceasta pe masa Guvernului | Procedura majorării pensiilor
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Noi 2023   •   21:03

"Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români", a declarat ministrul Muncii.

Potrivit ministrului, legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, menţionând că la această dată punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

"Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie", a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Procedura majorării pensiilor de la 1 septembrie 2024

"Cu privire la 'de ce aplicăm de la 1 septembrie' - este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii.

După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi.

După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie", a mai spus ministrul.

Citeşte şi: Șeful Casei de Pensii, anunț important pentru pensionari! Când se face, de fapt, egalizarea de vârstă între femei și bărbați

 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close