Antena 3 CNN Actualitate Social Lemnul de foc şi peleţii au dispărut de pe piaţă. Planul firmelor de a ocoli ordonanţa şi a vinde mai scump

Lemnul de foc şi peleţii au dispărut de pe piaţă. Planul firmelor de a ocoli ordonanţa şi a vinde mai scump

Lemnul de foc a dispărut de pe piaţă, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa care plafonează preţul acestuia. Mai mult, companiile care totuşi mai vând, au găsit o cale să ocolească legea şi să îi facă pe clienţi să plătească mai mult.

Lemnul de foc şi peleţii au dispărut de pe piaţă. Planul firmelor de a ocoli ordonanţa şi a vinde mai scump
Sursa foto: Profimedia
de Andreea Borboros    |    18 Oct 2022   •   08:56

Lemnul de foc, bricheții sau paleți au dispărut din oferta marilor retaileri, iar acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care plafonează prețul lemnului la 400 de lei. Cei din industria lemnului susțin că această măsură are exact efectul contrar și anume scumpiri a lemnului cu până la 10 %, preț pe care, desigur, îl va resimți consumatorul final.

Vorbim aici în special de persoanele vulnerabile, de cei care depind de lemnul de foc pentru a se încălzi la iarnă.

Totodată, aceștia mai spun faptul că este imposibil să vândă lemnul la acest preț, motiv pentru care au găsit - iată - și variante care să nu le ruineze afacerile. Aceștia vor factura pe factură prețul lemnului de 400 de lei, însă vor avea și alte facturi care se referă la manipulare și chiar la transportul lemnului.

Important de spus este faptul că cei din industria lemnului susțin că cererea în piață este una destul de crescută și că o măsură menită să îi ajute pe consumatori ar fi aceea de acordare a voucherelor, nicidecum de plafonare a prețului lemnului la 400 de lei. 

Un sondaj realizat de către Asociaţia Industriei Lemnului în colaborare cu Comunitatea Forestierilor - Fordaq, arată că 93% dintre companiile din sector consideră că activitatea le va fi puternic afectată, direct şi indirect.Totodată, peste 70% dintre operatori estimează că va apărea penurie în piaţă, în special în zonele de câmpie, aflate la mare distanţă de resursa de lemn, iar securitatea energetică a celor mai vulnerabile comunităţi va fi afectată.

 

×
Subiecte în articol: lemn de foc
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close