Antena 3 CNN Actualitate Social Lucrezi şi te plimbi? Noi reguli pentru fiscalizarea "nomazilor digitali", cei care lucrează prin internet, din diverse locaţii

Lucrezi şi te plimbi? Noi reguli pentru fiscalizarea "nomazilor digitali", cei care lucrează prin internet, din diverse locaţii

Două deputate au depus un proiect de lege pentru clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali. Aceștia sunt persoanele care lucrează de la distanță, prin internet, și călătoresc în același timp, aşa cum mulţi s-au obişnuit de la pandemie încoace.

Lucrezi şi te plimbi? Noi reguli pentru fiscalizarea "nomazilor digitali", cei care lucrează prin internet, din diverse locaţii
de Alexandra Dima    |    20 Mai 2022   •   13:44

Proiectul prevede trei modificări, valabile pentru primele 6 luni de ședere a nomazilor digitali în România.

Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din afară României: pe durata primelor 6 luni de ședere în România, nomazii digitali vor fi scutiți de plata impozitului pe venit de către statul român doar pentru veniturile din afară României.

Nomadul va plăti impozitul pentru veniturile respective în țară sa. Acest lucru se va întâmplă chiar dacă străinii provin din state terțe cu care România nu are tratate bilaterale încheiate privind dublă impozitare. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate: nomadul digital va continuă să plătească CAS în statul sau de rezidență și va avea drept condiție pentru obținerea vizei încheierea unei asigurări de sănătate, însă nu va plăti CASS și CAS în România în primele 6 luni de ședere. Stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital: nomadul digital nu va fi considerat rezident fiscal decât dacă șederea depășește durata de 183 de zile.

Tratament fiscal clar și avantajos

„Prin acest proiect de lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piață muncii: vedem cu toții cum impactul tehnologic, telemunca, dar și posibilitatea facilă de a călători reprezintă realități ale lumii de astăzi. Statele din întreagă lume sunt într-o directă competiție. România se bucură de un potențial turistic extraordinar și trebuie să devină o destinație cerută și apreciată de nomazii digitali”, apreciază Diana Buzoianu, deputat USR.

,,Nomazii digitali sunt persoanele care lucrează de la distanță, prin internet. Ne-am propus asigurarea unui tratament fiscal clar și avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României. Obiectivul este că țară noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezența cât mai multor nomazi digitali în România. Nomazii digitali pot relansa comunități aflate în dificultate și pot largi posibilitățile financiare ale unor localități. În 2013, Senderiz era o localitate spaniolă aproape abandonată, dar a fost readusă la viață după ce doi antreprenori au înființat un centru pentru nomazii digitali. Această a permis reconstruirea clădirilor abandonate și sprijinirea proiectelor locale,” declara Dep. Gabriela Horga.

În ianuarie 2022 era promulgată legea nr. 22/2022, prin care era introdusă viza pentru nomazi digitali. Odată cu adoptarea acestei legi, România s-a alăturat statelor care pot să atragă nomazii digitali și resursele lor în țară, oferind vize de lungă ședere acestor străini.

„Introducerea noului concept nou în legislația României presupune și adaptarea altor domenii la nouă realitate pentru că țară noastră să fie competitivă. Ce sunt nomazii digitali? Străinii din state terțe care vin să călătorească în România pentru o perioada mai mare de timp și care lucrează de la distanță pentru o companie din afară UE. Prin proiectul de lege recent depus, se urmărește clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetățeni străini”, potrivit comunicatului de presă.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: nomazi digitali fiscalizare

ȘTIRI

Cât vom plăti la electricitate după eliminarea subvenţiilor

Parteneri
Șeful ANAF a demisionat! Mesajul transmis de Lucian Heiuș
x close