Antena 3 Actualitate Social Ludovic Orban recunoaște că unele restricţii nu au sens: "Nu am văzut în spate fundamentarea"

Ludovic Orban recunoaște că unele restricţii nu au sens: "Nu am văzut în spate fundamentarea"

de Claudia Popovici    |    09 Apr 2021   •   17:30
Ludovic Orban recunoaște că unele restricţii nu au sens: "Nu am văzut în spate fundamentarea" Agerpres

Liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat vineri că nu a văzut fundamentarea din spatele măsurii adoptate de Executiv de a închide magazinele la ora 18.00 care este aplicată la anumite rate de incidenţă. El este de părere că Guvernul trebuie să reflecteze asupra acestei restricții.

„Trebuia să existe o argumentaţie, care să fie făcută pe baza unei fundamentări. De exemplu, când am luat decizia de a închide evenimentele, nunţi, botezuri, mese festive, a fost pe baza analizelor pe care le-am avut din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru îmbolnăviri, pentru răspândirea virusului erau la aceste evenimente şi atunci am luat decizia să suspendăm o perioadă derularea acestor evenimente.

Ludovic Orban, despre închiderea magazinelor la ora 18:00: "Nu am văzut în spate fundamentarea"

Şi asta, în privinţa oricărei măsuri de protecţie sanitară care presupune o anumită restricţie, trebuie să existe o fundamentare.

Ştiu cine a propus măsura. Nu am văzut în spate fundamentarea şi, acum, evident că până la urrmă Guvernul decide, dar cred trebuie să reflecteze asupra, cel puţin, a acestei măsuri”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat vineri la Petreşti, judeţul Dâmboviţa despre subiect, relatează News.ro.

Alexandru Rafila, despre noile restricții din România: "Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării"

Medicul susține că după ce magazinele se închid, oamenii și cozile se mută în benzinării. Mai mult decât atât, în cazul în care incidența ar crește în București, iar măsurile s-ar aplica în fiecare zi a săptămânii, cozile ar urma să crească și mai mult în benzinării, având în vedere că oamenii vor fi nevoiți să își facă cumpărăturile într-un interval orar și mai mic.

"Eu cred că nu a fost o decizie bună. Puteau să facă lucrul ăsta, ca magazinele să se închidă cu jumătate de oră înainte de ora limită de circulație, cred că era suficient. Aglomerația, de multe ori, e generată de neliniște. Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării. Benzinăriile ar trebui să vândă mai puțin alimente, s-au adaptat.

Nu am făcut nimic decât să mutăm aglomerația și să concentrăm oamenii într-un anumit interval orar. Dacă lucrul acesta se întâmplă în toate zilele săptămânii, dacă crește incidența în București, atunci aglomerația va fi mult mai mare în acest interval orar", a spus Alexandru Rafila, la DigiFM.

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că populația nu mai are încredere în măsuri, iar astfel nu mai există un parteneriat între cetățeni și autorități.

"Probabil că această analiză referitoare la fluxurile de persoane pe ore trebuia făcută întâi, apoi să se ia decizia. Chestiunea asta creează neîncredere din partea publicului și, în loc să discutăm despre un parteneriat între populație și autorități, discutăm de două tabere opuse și atunci și scopurile de sănătate publică sunt mai greu de atins în cazul în care oamenii sunt ostili unei anumite măsuri", a adăugat Alexandru Rafila.

PSD a contestat la Curtea de Apel București, hotărârea de Guvern prin care au fost redus programul magazinelor, ca măsură de combatere a pandemiei. Partidul Social Democrat este de părere că decizia "are un impact cu efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei".

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close