Antena 3 CNN Actualitate Social Medic de la Colentina, avertisment pentru români: Masca de protecţie, risc major pentru piele

Medic de la Colentina, avertisment pentru români: Masca de protecţie, risc major pentru piele

Masca de protecție, purtată timp îndelungat poate afecta pielea, deoarece bacteriile care ne apără pot deveni patogene în condiţii de umezeală, spune dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

Medic de la Colentina, avertisment pentru români: Masca de protecţie, risc major pentru piele
Sursa foto: Pixabay.com
24 Mai 2020   •   21:50

Dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, vorbește despre efectul asupra pielii a măștii purtate ore în şir. Bacteriile bune prezente pe piele, care în mod normal ne protejează, se pot întoarce acum împotriva noastră.

„Timpul îndelungat de purtare a acestei măşti poate duce la apariţia de efecte adverse. În primul rând prin faptul că nu se mai permite un schimb de gaze corespunzător şi ca atare sudoarea, ca şi respiraţia excesivă, determină această stare de umezeală şi ca atare microbii care în mod normal sunt prezenţi la nivelul pielii şi care sunt într-o comuniune cu organismul şi asigură protecţia, acei non patogeni, pot deveni în condiţii de anaerobioză chiar patogeni”, spune Dr. Rodica Olteanu.

Dacă nu facem pauză la fiecare oră, măcar câteva minute de la purtatul măştii, ne putem alege cu leziuni.

„La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replică şi nu devine patogen decât în anumite condiţii. Acestea devin în condiţii de lipsă de oxigen patogeni şi pot astfel contamina şi determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de mască, de exemplu, dermatita seboreică, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de mască”, spune specialistul.

Recomandarea este de a schimba frecvent masca, de a nu o refolosi, mai ales în condiţiile unei temperaturi ambientale mari.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: mască de protecție pericol
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close