Antena 3 CNN Actualitate Social Medicul Mihai Craiu, avertisment de ultim moment pentru părinți. Mare atenție!

Medicul Mihai Craiu, avertisment de ultim moment pentru părinți. Mare atenție!

După ce specialiștii de la Oxford au ajuns la concluzia că dexametazona poate ajuta pacienții bolnavi grav de COVID-19, medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă pentru modul cum este administrat această substanță la copii.

Medicul Mihai Craiu, avertisment de ultim moment pentru părinți. Mare atenție!
Sursa foto: Facebook
17 Iun 2020   •   15:14

„Adevărul este că am obosit de câte mii de ori am explicat de ce este greșit și dăunator să pui în aparatul de nebulizat fiole de dexametazonă de uz injectabil. Este una din anomaliile evidente care au loc acum în România și niciunde în alta parte în UE sau în lume”, atenționează pediatrul Mihai Craiu, pe platforma educațională dedicată părinților Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) face și o comparație pentru a arăta de ce nu este bine acest lucru. „Chiar dacă ar părea că medicamentul X poate fi dat prin tehnica Y asta nu înseamna că e permis. Chiar dacă dexametazonă e o soluție într-o fiolă ea nu se poate utiliza prin nebulizare, chiar dacă se potrivește perfect în aparatul de nebulizat. Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit și febril, căruia îi curg mucii abundent. Deși supozitorul se potrivește perfect în oricare nară, îl băgam unde ar trebui. Așa și cu dexametazona fiole”.

Specialistul recomandă părinților să folosească în aparatul de aerosoli doar Flixotide nebules sau Pulmicort Respules, care sunt cortizonice de uz inhalator. Niciodata corticoizi sistemici, așa cum este cazul dexametazonei!

 

 

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close