Antena 3 CNN Actualitate Social Ministrul Mediului, mesaj pentru cetățenii nervoși care n-au putut să returneze ambalajele contra garanție la magazin: "E ultimul lucru care trebuie să se întâmple!"

Ministrul Mediului, mesaj pentru cetățenii nervoși care n-au putut să returneze ambalajele contra garanție la magazin: "E ultimul lucru care trebuie să se întâmple!"

Peste 220 de milioane de ambalaje au fost puse pe piață de la intrarea în vigoare a Sistemului Garanție-Returnare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2024   •   15:14

În acest interval, românii au returnat circa 20 de milioane de ambalaje, pentru fiecare dintre acestea fiind îndreptățiți să recupereze 50 de bani. 

Datele pentru decembrie 2023 și pentru ianuarie anul acesta, precum și estimările pentru februarie indică returnarea a 18 milioane de ambalaje iar în martie este de așteptat ca rata de returnare să crească.

"Așteptăm în luna martie ca aceste cifre să crească exponențial.

Ministrul Mediului: Mă aștept la o rată de returnare de două milioane de ambalaje pe zi în luna martie

Dacă în ianuarie am discutat despre două milioane de ambalaje în toată luna, în martie mă aștept să depășim pragul de 2 milioane de ambalaje returnate pe zi, nu pe lună, ceea ce înseamnă o creștere exponențială.

Bineînțeles că într-un sistem ca al nostru, al doilea cel mai mare din Europa după cel al Germaniei, e posibil ca în anumite puncte de colectare sau pentru anumite tipuri de ambalaje - pentru că sunt 30.000 de ambalaje diferite, parte a sistemului de garanție-returnare - să mai apară mici probleme, pe care le corectăm în fiecare zi.

Eu mă întâlnesc săptămânal sau de mai multe ori pe săptămână cu reprezentanții companiei RetuRO și le aduc la cunoștință problemele care sunt semnalate Ministerului Mediului.

Să știți că în municipiul București și în Bacău, unde locuiesc, eu nu m-am confruntat cu această problemă decât foarte rar, în sensul în care, fie recipientul în care se strâng acele ambalaje este plin și RVM-ul nu mai poate prelua noi ambalaje până când vine un angajat al magazinului și debarasează respectivul aparat de colectare automată, fie aparatele nu sunt în funcțiune, pur și simplu.

Însă, dincolo de amenzile care se pot aplica, și eu nu sunt un adept al amenzilor, sunt pe deplin conștient că magazinele mai mici și mai mari înțeleg că un client care pleacă supărat din magazinul respectiv e un client care s-ar putea să nu mai calce pragul magazinului.

Din acest motiv există un interes major din partea comercianților ca aceste situații în care oamenii sunt puși pe drumuri degeaba să se întâmple foarte rar sau să nu se întâmple niciodată.

Ministrul Mediului: Gestionarea punctelor de colectare și a RVM-urilor este responsabilitatea exclusivă a magazinelor

Există o linie directă pe care comercianții o au cu compania RetuRO. Dacă în ceea ce privește debarasarea de ambalaje, acolo trebuie să facă și compania RetuRO ceva, în ceea ce privește gestionarea punctelor de colectare și în ceea ce privește gestionarea acestor aparate de colectare automată (RVM), responsabilitatea este exclusiv a magazinului. Acesta trebuie să asigure funcționalitatea punctului de returnare.

Am comunicat retailerilor că, dacă vom avea situații în care un astfel de aparat nu funcționează mai mult de câteva ore, voi obligat să scriu în lege că din acel moment magazinul este obligat, la rândul lui, să facă colectare manuală. Cu alte cuvinte, dacă nu merge RVM, omul nu se întoarce înapoi acasă cu sacoșa plină cu PET-uri, ci le va duce la casa de marcat și le va deconta în cash pentru a-și recupera garanția.

Ultimul lucru care ar trebui să se întâmple ar fi ca cetățeanul să se întoarcă acasă cu traista plină cu bidoane atunci când merge să le ducă la un punct de colectare", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Antena 3 CNN.

Material susţinut de PNL

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close