Antena 3 CNN Actualitate Social Ministrul Rovana Plumb, către antreprenorii din infrastructura de transport: Ministerul Fondurilor Europene vă pune la dispoziție 6,6 miliarde euro prin care putem finanța ceea ce așteaptă toți românii: autostrăzi. Folosiți acești bani!

Ministrul Rovana Plumb, către antreprenorii din infrastructura de transport: Ministerul Fondurilor Europene vă pune la dispoziție 6,6 miliarde euro prin care putem finanța ceea ce așteaptă toți românii: autostrăzi. Folosiți acești bani!

Ministrul Rovana Plumb, către antreprenorii din infrastructura de transport:  Ministerul Fondurilor Europene vă pune la dispoziție 6,6 miliarde euro prin care putem finanța ceea ce așteaptă toți românii: autostrăzi. Folosiți acești bani!
17 Mai 2018   •   14:22

Stadiul principalelor proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere și feroviare finanțate de Ministerul Fondurilor Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, a fost motivul pentru care ministrul Rovana Plumb a solicitat, în urmă cu două săptămâni, o întâlnire cu reprezentanții companiilor de construcții cărora le sunt atribuite contractele de lucrări pentru obiectivele majore de investiții cu finanțare europeană.

Este vorba despre autostrăzi și linii de cale ferată, parte din coridoarele europene de transport.

Scopul reuniunii de lucru, prezidată de ministrul Lucian Șova, la sediul Ministerului Transporturilor, în prezența conducerii companiilor beneficiare CNAIR SA și CNCF CFR SA,  a fost, la propunerea ministrului Plumb, o inventariere clară și obiectivă a motivelor pentru care antreprenorii întârzie implementarea proiectelor cu 12 până la 84 luni.

Astăzi suntem în fața dumneavoastră, a celor care v-ați angajat că finalizați lucrările din infrastructura de transport pentru a afla  de ce există blocaje, care sunt nevoile și problemele dumneavoastră - beneficiarii proiectelor pe care noi le finanțăm. O sa fiu foarte clară, să înțeleagă toată lumea: absorbția banilor europeni o asigurăm prin dumneavoastră-beneficiarii, odată cu implementarea proiectelor la care vă angajați. Ministerul Fondurilor Europene vă asigură sprijin tehnic și financiar. Acest minister funcționează ca o bancă, doar că aici nu avem de-a face cu un împrumut. Aceștia sunt bani care nu se rambursează, dar care trebuie cheltuiți respectând regulamente, proceduri, angajamente, ca în orice relație contractuală.

Ministrul Rovana Plumb a semnalat, totodată, întârzierile în transmiterea de către beneficiari a cererilor de plată. A arătat că Există 15 proiecte fazate, cu o valoare de 1 miliard euro, deja contractate, dar pentru care MFE nu a primit facturi de la constructori.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că va continua monitorizarea strictă a proiectelor cu finanțare europeană (prin POIM 2014 – 2020) prin întâlniri regulate cu antreprenorii care beneficiază de fonduri europene și că va sprijini Ministerul Transporturilor pentru accelerarea implementării proiectelor și, implicit, a absorbției, în condițiile respectării de către constructori a tuturor standardelor de calitate.

La rândul său, ministrul Lucian Şova le-a declarat antreprenorilor că este îngrijorat că pe șantiere nu se văd progresele asumate și a declarat că se implică pentru intensificarea activității. De la începutul anului până acum au fost introduse în Guvern o serie de acte normative care au asigurat front de lucru constructorilor pe șantiere. Nu am înregistrat progresele pe care mi le-aș fi dorit, în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Șantierele nu funcționează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea problemelor. Orice solicitare administrativă aveți, nu ezitați să o adresați Ministerului Transporturilor",a fost apelul domniei sale.

Reamintim că, prin OUG nr. 68/2015, aprobată prin Legea nr. 8/2018, toate funcțiile  aflate anterior în responsabilitatea Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM), din cadrul Ministerului Fondurilor Europene,  necesare gestionării fondurilor europene alocate sectorului de transport 2014-2020 au fost delegate Ministerului Transporturilor (MT).  MT îi revine responsabilitatea pentru  angajarea și utilizarea fondurilor europene în domeniu, în România. Ministerul Fondurilor Europene, prin AM POIM, a asigurat sprijinul și asistența necesară Ministerului Transporturilor, în vederea soluționării problemelor în sectorul pe care acesta din urmă îl gestionează, facilitând relația dintre MT și serviciile Comisiei Europene , precum și   resursele financiare necesare implementării proiectelor de transport . Toate  liniile de finanțare pentru sectorul transporturi aferente atualei perioade de programare au fost deschise încă din anul 2016.

×
Subiecte în articol: rovana plumb fonduri europene
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close