Antena 3 Actualitate Social Mircea Coşea, analist economic, despre importurile de fructe şi legume: "Este ruşinos şi inacceptabil! Ne întoarcem cu vreo 70 de ani în trecut"

Mircea Coşea, analist economic, despre importurile de fructe şi legume: "Este ruşinos şi inacceptabil! Ne întoarcem cu vreo 70 de ani în trecut"

de Vlad Ungar    |    11 Apr 2021   •   12:47
Mircea Coşea, analist economic, despre importurile de fructe şi legume: "Este ruşinos şi inacceptabil! Ne întoarcem cu vreo 70 de ani în trecut"

Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice din București a vorbit la Antena 3 despre impactul direct pentru români al importurilor de fructe şi legume, demers pe care îl consideră "rușinos este inacceptabil pentru România, pentru că avem niște condiții climatice pe primele locuri din Europa”

Cumpărăm tot mai multe fructe și legume de la străini în timp ce fermierii români se chinuiesc să își vândă produsele pe mesele din piață.  România a importat anul trecut 10,9 de miliarde produse alimentare în creștere cu 21% față de 2019 iar valoarea importurilor a crescut cu 6%.

Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti, consideră că aceasta este o problemă gravă pentru România care datorită condiţiilor climatice ar putea să hrânească până la 100 de milioane de oameni.

Grav, spune profesorul, este că importam din țări care nu produc nimic şi efectele se vor vedea, în timp, în calitatea proastă a mâncării pe care românii vor fi nevoiți să o cumpere din cauza creșterii preţurilor.

"Este ruşinos şi inacceptabil"

„Această situație este cea mai gravă problemă a României. Din păcate nu se conștientizează, nu se iau măsuri, nu se vorbește despre ea, dar este o bombă cu ceas care va aduce daune pe care nici nu le putem închipui.

Faptul că noi importăm mâncare, fructele și legumele fiind elemente de hrană, este nu numai rușinos este inacceptabil pentru România, pentru că avem niște condiții climatice pe primele locuri din Europa. 

România ar putea hrăni 100 de milioane de locuitori

Am putea să producem hrană pentru 80 sau 100 de milioane de locuitori. Faptul că importăm arată că suntem o țară slab dezvoltată în condiție o europene, nu în condiţii africane. Nu suntem în stare să ne valorificăm resursele pe care le avem, potențialul enorm pe care îl avem.

Piață concurențială din UE a distrus producția proprie

Acest lucru pleacă de la faptul că am intrat în Uniunea Europeană nepregătiți, pe o piață concurențială care, pur și simplu, a distrus producția proprie.

Nu avem om politică agricolă pusă în concordanță cu nevoile țării suntem încă prea obedienți față de regulile Uniunii Europene, iar producătorii noștri sunt dezavantajați din punct de vedere al subvențiilor.

Faptul că nu mai există taxe vamale permite unor țări care nu au pic de producție agricolă să exporte în România cantități imense, și aici mă refer la Olanda în primul rând care este mare exportator de fructe și legume și nu produce.

"Ne întoarcem cu vreo 60-70 de ani în trecut"

Toate lucrurile aceasta arată că, de fapt, vom avea o situație extrem de neplăcută în foarte scurt timp. Înseamnă o cerere mare de valută, asta înseamnă că prețurile vor crește vom avea inflație și în condițiile pandemiei, în care veniturile generale ale populației scad, șomaj,etc, România va fi nevoită să apeleze din ce în ce mai mult la mărfuri ieftine de calitate proastă, așa numitele proteine de slabă calitate.

Deci ne întoarcem cu vreo 60-70 de ani în trecut. O politică agricolă menită să valorifice resursele este mai importantă ca politica investițională decât politica de  infrastructură, a explicat Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice București la Antena 3. 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close