Antena 3 CNN Actualitate Social Modificări de ultimă oră privind salariile part-time

Modificări de ultimă oră privind salariile part-time

Modificări de ultimă oră privind salariile part-time
Sursa foto: Foto: Gov.ro
de S.T.    |    08 Feb 2018   •   11:20

UPDATE - Consiliul Economic şi Social a dat aviz pozitiv schimbărilor cerute de Guvern în revoluţia fiscală.

Este vorba despre modificările ce afectează mai multe categorii de angajaţi, printre care cei din IT şi cei angajaţi part-time.

Guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca angajaţii part-time cu venituri mici să nu fie obligaţi să vină cu bani pentru a-şi plăti contribuţiile sociale, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul şedinţei Consiliului Economic şi Social.

Eugen Teodorovici: „Clarificăm lucrurile, OUG într-o nouă variantă aseară, am introdus aspecte la part-time, să fie abordare unitară public-privat. Angajații part-time plătesc contribuții la ce primesc ca venit, diferența să fie suportată de angajator, fără să i se aplice 2.25%. OUG cuprinde domeniile IT, Cercetare, Sezonieri, persoane cu dizabilități, iar partea a doua șomerii, concediu medical.”

Este ziua pe care sute de mii de români o aşteaptă cu sufletul la gură, după ce Revoluţia Fiscală le-a dat peste cap veniturile.

Guvernul a promis că va rezolva erorile pentru patru categorii profesionale, printre care şi angajaţii din IT. De asemenea, urmează să fie aprobate şi măsurile compensatorii pentru cei care sunt angajaţi part-time, atât la stat cât şi la privat şi care au ieşit pe minus după ce au plătit contribuţiile pe luna ianuarie.

Guvernul mai are nevoie doar de avizul Consiliului Economic şi Social pentru a aplica modificările.

UPDATE 11.20 - Modificări de ultimă oră privind salariile part-time.

Guvernul a găsit o modalitate prin care să facă reglementări şi pentru cei din mediul privat.

Proiectul se discută chiar la această oră de Consiliul Economic Social care trebuie să dea un aviz consultativ.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că această OUG care vizează angajaţii part-time va fi dezbătută în următoarea şedinţă de Guvern, chiar dacă actul normativ nu a fost pus pe ordinea de zi în Consiliul Economic şi Social în urma votului unor reprezentanţi ai sindicatelor.

Ordonanţa 79/2017 de modificare a Codului Fiscal prevede că toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, astfel că măsura se aplică şi celor care lucrează în regim part-time şi în cazul cărora există riscul ca aceste contribuţii să depăşească venitul obţinut.

----------------------------

Știrea inițială:

Guvernul face o nouă modificare la Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscale.

Documentul este deja în dezbatere publică şi a fost introdus un nou alineat care prevede că „La articolul 146, după alineatul 53 se introduce alineatul 54, cu următorul cuprins: În cazul în care contribuţia de asigurări sociale calculată potrivit alineatului 5 este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale stabilită potrivit alineatului 51, diferenţa se plăteşte de către angajator sau plătitorul de venit în numele angajatului sau beneficiarului de venit”.

Mai exact, instituţiile de stat dar şi privaţii care au angajaţi part-time vor fi obligaţi să plătească diferenţa necesară pentru a acoperi contribuţiile la asigurari socale.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, aproximativ un milion două sute de mii de angajaţi au contracte de muncă part-time.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close