Antena 3 CNN Actualitate Social Motivul pentru care românii ajung atât de repede "victimele perfecte" ale sclaviei moderne

Motivul pentru care românii ajung atât de repede "victimele perfecte" ale sclaviei moderne

Categoria cea mai expusă să devină victimă a sclaviei moderne e reprezentată de români, susţine Adriana Bora, o tânără premiată de UNESCO pentru reuşitele ei în utilizarea inteligenţei artificiale în lupta cu sclavia modernă. 

Motivul pentru care românii ajung atât de repede "victimele perfecte" ale sclaviei moderne
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Vasiliy Batanov
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2022   •   14:08

Ea a schiţat şi un portret-robot al românului vulnerabil, având în vedere că nu mai este un secret că România e una dintre ţările exportatoare de forţă de muncă, potrivit adevarul.ro.

"Sunt cercetări din România sau proiecte investigative, am văzut documentare făcute în România şi publicate online, dar care explică în mare parte traficul de tinere din România, din anumite judeţe particulare spre Vestul Europei. 

A mai fost perioada pandemiei la început când exista riscul, şi au fost cazuri, când românii au fost abuzaţi în Germania, dar aceste cazuri nu au fost definite drept sclavie modernă

Eu spun că ar fi putut foarte uşor să devină, aceşti oameni erau foarte vulnerabili, nu doar prin tipul contractului pe care l-ar fi avut acolo, dar acum aveau şi un alt element de vulnerabilitate, care era şi cel al sănătăţii", spune tânăra.

Deşi tinerele din mediul rural, în special cele din Moldova, sunt în general cele mai expuse, există numeroase cazuri în care victime cad chiar bărbaţii. 

"Multe cazuri în care românii au fost victime au fost semnalate în Spania şi Italia, dar asta nu înseamnă că nu există şi alte ţări. În sudul Spaniei şi Italiei, victime au fost cel mai des românii care lucrează în agricultură, iar în Anglia cei care lucrează în spălătoriile de maşini. 

Aici sunt cazuri cumva deosebite, pentru că sunt în general bărbaţii români abuzaţi şi ţinuţi în condiţii de sclavie", adaugă tânăra.   

Portretul-robot al românului predispus să devină "sclav modern"

"Românii au o vulnerabilitate foarte mare de a fi exploataţi, în special fetele tinere din Moldova sau care vin dintr-un mediu mai puţin dezvoltat social. Mai sunt şi tinerele care nu au acces la educaţie sau care vin din familii cu probleme de alcoolism şi violenţă. 

Multe cad în plasa reţelelor care le exploatează sexual. Din păcate, raporturile Global Slavery Index arată că românii ajung destul de des victime ale sclaviei moderne. 

Concluzia e că România ar putea face mai multe în acest sens”, subliniază Adriana Bora.
 

×
Subiecte în articol: sclavie modernă Adriana Bora
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close